Wim Wenders életében először rendezett operát

Vágólapra másolva!
Először mutatkozik be operarendezőként a világhírű német filmrendező, Wim Wenders.
Vágólapra másolva!

A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton mutatják be a 71 éves Wenders rendezését, George Bizet Gyöngyhalászok című operáját, amelyet Daniel Barenboim vezényel.

Wenders elmondta, hogy az operába a hetvenes években első hallásra beleszeretett,

a dallamai nem eresztették, és később lemezen is megvásárolta. „Fantasztikusnak éreztem, hogy George Bizet mindössze 25 évesen írta" - tette hozzá.

Bizet 12 évvel a Carmen sikere előtt komponálta a Gyöngyhalászok-at. A darabban minden együtt volt, ami a 19. századi közönséget foglalkoztatta: csavaros szerelmi történet egy távoli vidéken, nagy kórus, és szép áriák. „Akkoriban az emberek szívesen hallottak egzotikus vidékekről, amelyekről nem nagyon tudtak semmit" - idézte fel a rendező.

A szerelmi háromszöget feldolgozó történet főbb szerepeit az orosz szoprán, Olga Peretyatko-Mariotti, Francesco Demuro olasz tenor és a Sepsiszentgyörgyből származó bariton, Orendt Gyula énekli.

Az utóbbi években már felmerült, hogy Wenders operát rendezzen. A Wagner-jubileum alkalmából, 2013-ban úgy volt, hogy részt vesz Bayraeuthban A Niebelung gyűrűje nagyszabású megrendezésében, de végül ez meghiúsult, mert nem sikerült megállapodni egy közös művészi koncepcióban.

A berlini operaházba Barenboim hívta meg egy rendezésre,

Wenders pedig a Gyöngyhalászok-at választotta, amelyet még a zeneigazgató-karmester sem vezényelt korábban. Az idei Gyöngyhalászok előadásokra már minden jegy elkelt.