Meghalt Carla Fendi

Meghalt Carla Fendi, az egyik leghíresebb olasz divattervező
Fashion designer Carla Fendi disembarks from a boat as he arrives at the Venice film festival on September 5, 2009. AFP PHOTO / Filippo Monteforte / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Életének 80. évében, hosszú betegség után Rómában hétfő este meghalt Carla Fendi, világhírű olasz divattervező.
Vágólapra másolva!
Carla Fendi 2009-ben Forrás: AFP/Filippo Monteforte

"Carla az utolsó pillanatig változatlan szenvedéllyel, aktívan járult hozzá a márka és a cég sikeréhez, ami egyben az életcélja is volt attól kezdve, hogy nővéreivel nemzetközileg is elismertté váltak, egészen élete végéig.

Örökre velünk marad" - tette közzé Carla Fendi halála utána a Fendi Divatház.

Carla Fendi testvéreivel, Paolával, Annával, Francával és Aldával közösen vezette a szüleik 1925-ben alapított divatvállalkozását.

Carla irányítása alatt szerzett a római divatház fokozatosan nemzetközi hírnevet,

és ért el külföldi sikereket is, elsősorban az Egyesült Államokban.

A Fendi eredetileg szőrme- és bőráruval foglalkozott, a testvérek a második világháborút követően léptek be a szülők üzletébe, 1964 óta vezették közösen az üzletet.

- mondta korábban Carla Fendi.

Mindegyik nővér más-más üzletágat irányított: Paola a szőrmekollekcióért, Anna a bőráruért és kiegészítőkért, Alda a terjesztésért, Franca a reklámért és ügyfélkapcsolatok ápolásáért felelt,

Carla pedig az üzletvezetést koordinálta.


A Fendi-nővéreket a 60-as években a divat és elegancia úttörőiként tartották számon. Vállalkozásuk gyorsan túlnőtt az olasz határokon. A 60-as években elkezdtek együtt dolgozni Karl Lagerfeld német sztárdizájnerrel.

A 90-es évek azonban válságot hozott a Fendi-háznak, a szőrme ugyanis már nem felelt meg a politikai korrektség követelményének. Így a Fendi-testvérek a családi vállalkozás 51 százalékát eladták a Luis Vuitton Moet Hennessy nevű francia konszernnek és a Pradának.

2001-ben aztán az LVMH megszerezte a Prada részesedését is. Az LMVH befektetései segítségével a vállalkozás ismét növekedni kezdett.

Carla Fendit a divatház tiszteletbeli elnökévé nevezték ki.

2007-ben hozta létre a Carla Fendi Alapítványt, amely művészeti, kézműves projekteket és társadalmi célokat támogat, egyebek mellett a spoletói zenei fesztivált, valamint a Santa Cecilia római zeneakadémiát.

- fogalmazta meg hitvallását a világhírű divattervező.