Életének 80. évében, hosszú betegség után Rómában hétfő este meghalt Carla Fendi, világhírű olasz divattervező.

Carla Fendi 2009-benForrás: AFP/Filippo Monteforte

"Carla az utolsó pillanatig változatlan szenvedéllyel, aktívan járult hozzá a márka és a cég sikeréhez, ami egyben az életcélja is volt attól kezdve, hogy nővéreivel nemzetközileg is elismertté váltak, egészen élete végéig. Mindannyiunk számára örök inspirációforrás marad, és mindig példaértékű lesz számunkra az elhivatottsága, munkához való hozzáállása és szépérzéke. Örökre velünk marad" - tette közzé Carla Fendi halála utána a Fendi Divatház. 

Carla Fendi testvéreivel, Paolával, Annával, Francával és Aldával közösen vezette a szüleik 1925-ben alapított divatvállalkozását. Carla irányítása alatt szerzett a római divatház fokozatosan nemzetközi hírnevet, és ért el külföldi sikereket is, elsősorban az Egyesült Államokban.

A Fendi eredetileg szőrme- és bőráruval foglalkozott, a testvérek a második világháborút követően léptek be a szülők üzletébe, 1964 óta vezették közösen az üzletet.

Anyám mindig azt mondta, hogy mi, öten egy kéz öt ujja vagyunk. Mindegyikünk nagyon fontos" - mondta korábban Carla Fendi.

Mindegyik nővér más-más üzletágat irányított: Paola a szőrmekollekcióért, Anna a bőráruért és kiegészítőkért, Alda a terjesztésért, Franca a reklámért és ügyfélkapcsolatok ápolásáért felelt, Carla pedig az üzletvezetést koordinálta.
A Fendi-nővéreket a 60-as években a divat és elegancia úttörőiként tartották számon. Vállalkozásuk gyorsan túlnőtt az olasz határokon. A 60-as években elkezdtek együtt dolgozni Karl Lagerfeld német sztárdizájnerrel.

A 90-es évek azonban válságot hozott a Fendi-háznak, a szőrme ugyanis már nem felelt meg a politikai korrektség követelményének. Így a Fendi-testvérek a családi vállalkozás 51 százalékát eladták a Luis Vuitton Moet Hennessy nevű francia konszernnek és a Pradának.

2001-ben aztán az LVMH megszerezte a Prada részesedését is. Az LMVH befektetései segítségével a vállalkozás ismét növekedni kezdett.

Carla Fendit a divatház tiszteletbeli elnökévé nevezték ki. 2007-ben hozta létre a Carla Fendi Alapítványt, amely művészeti, kézműves projekteket és társadalmi célokat támogat, egyebek mellett a spoletói zenei fesztivált, valamint a Santa Cecilia római zeneakadémiát.

A szépség és a kultúra alkotja világunk létfontosságú oxigénjét. Megőrzésébe fektetem minden energiámat" - fogalmazta meg hitvallását a világhírű divattervező.