Elbúcsúztatták Jókai Annát

Balog Zoltán; JÓKAI Anna
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere virágot helyez el Jókai Anna ravatalánál a Magyar Szentek Plébánián 2017. június 26-án.
Vágólapra másolva!
Június 26-án, hétfőn reggel 9 órától búcsúztatták Jókai Anna Kossuth Nagydíjas írót a Magyar Szentek Templomában Budapesten. A búcsúztatáson Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Tarlós István, Budapest főpolgármestere; Fekete György, az MMA elnöke; Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője; valamint Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke és V. Majzik Mária képzőművész mondott beszédet. A gyászszertartáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.
Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere virágot helyez el Jókai Anna ravatalánál a Magyar Szentek Templomában 2017. június 26-án. A képre kattintva fotógaléria nyílik. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nemzet művésze címmel kitüntetett író, a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Keresztény Kulturális Akadémia tagja életének 85. évében, június 5-én halt meg. A kormány, az MMA, a Fővárosi Önkormányzat és a józsefvárosi önkormányzat is saját halottjának tekinti.

Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra, amellyel a magyar irodalomtörténet része lett - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester is a Kossuth Nagydíjas író, a nemzet művésze búcsúztatásán hétfőn a Magyar Szentek Templomában, Budapesten.

Balog Zoltán azt hangsúlyozta, hogy az a féltés, az az aktuális jelenlét, amellyel a közélet minden rezdülését követte, homo politicusszá is tette Jókai Annát. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Jókai Anna Átvilágítás című, utolsó könyvének megjelenése szinte egybeesik az író halálával. "Az utókor feladata, hogy ne engedje elhallgattatni Jókai Annát, aki immár része lett a 20-21. század irodalomtörténetének" - mondta.

Tarlós István pedig azt emelte ki beszédében, hogy

Jókai Anna mély emberi érzéseket felszínre hozó alkotásai sok irodalmi élményre vágyó embernek jelentettek emlékezetes élményt.

"Jókai Anna életműve igazi erkölcsi minta; munkáiban mindig a jóra igyekezett felhívni a figyelmet. Jókai Anna magyar író volt, a miénk és minden olyan emberé, aki hisz a társadalom, a közösség összetartó erejében" - tette hozzá.

Jókai Anna halála a nemzet nagy vesztesége - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Hozzáfűzte, hogy Jókai Anna makacs tényeket mondott fontos részletekkel, amelyeket nagy életszemlélettel összegzett. Most műveivel együtt kér bebocsátást az örökkévalóságba.

Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy Jókai Anna fordulatos, sokszor nagyon keserves és nehéz életútjának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem másokban és a külső körülményekben kell keresni a hibát, rosszat, a torzultságot, a bűnt, hanem saját magunkban.

Áder János köztársasági elnök Jókai Anna ravatalánál. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A gyászszertartáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.