Imádta Grandtheft a magyar ételeket

Vágólapra másolva!
A világhírű kanadai DJ, Aaron Waisglass, ismertebb nevén Grandtheft is fellép a soproni VOLT Fesztiválon. A főként remixeiről ismert zenész legutóbb az Easy Go nevű saját slágerével tűnt fel a slágerlistákon, most világkörüli turnéja után érkezik Magyarországra. Az Origo kérdéseire e-mailben válaszolt.
Vágólapra másolva!

Hogy sikerült a világkörüli turnéja? Elégedett?

Fantasztikus volt. Rengeteg gyönyörű városba jutottam el, rengeteg különféle kultúrával ismerkedhettem meg. Csak jó élményeim voltak.

Kanadában, az Egyesült Államokban és már Európában is nagyon népszerű, rendszeresen járja a világot. Mennyire más a közönség a különböző országokban?

Vannak kulturális különbségek, persze, máshogy vibrálnak az emberek, ennek ellenére mindegy, hogy éppen mere jár az ember, a zene szerete és az energia, amit kapunk tőle, az közös mindannyiunkban. Amit most kiemelnék, az India, az első fellépésem az országban őrületes volt!

Nagyon sűrű az idei éve, rengeteg fellépése van, hogyan bírja? Még mindig úgy élvezi, mint a karrierje elején?

Igen, minden eddiginél eszelősebb az idei év, nagyon izgalmas, de tény, hogy nagyon keveset alszom. Mindig inspirál az, amit csinálok, mindig érnek új impulzusok, és soha ilyen jól nem ment még a zene, mint most.

Forrás: Grandtheft/Facebook

Hogyan találkozott először a zenével, tanult például hangszeren játszani gyerekként?

Komolyzenét tanultam, az első hangszerem pedig a zongora volt. 11 évesen kezdtem el zenéket írni.

Mikor jött rá, hogy a zene lesz a hivatása?

15 évesen orgonáztam egy kis templomban, ez volt az első zenei munkám. Azóta persze már sok mindent kipróbáltam, de sikerült úgy alakítani mindig az életemet,, hogy a zene legyen a középpontban.

Emlékszik arra a pillanatra, amikor először hallotta meg a saját zenéjét valahol?

2013-ban Miamiban hallottam az egyik mixemet nagyon sok helyen, őrület volt! Az Easy Go pedig az első saját szerzeményem, amit játszanak a rádiók, még mindig nagyon izgatott vagyok emiatt!

Milyen a kapcsolata a rajongókkal?

Mindenkinek hálás vagyok, aki időt szakít arra, hogy meghallgasson, vagy eljön az egyik bulimra. Igazán. A magánéletben visszahúzódó típus vagyok, de igyekszem tartani a kapcsolatot az emberekkel az interneten és a fellépések során.

Forrás: Grandtheft/Facebook

Miből merít inspirációt, hogyan képzeljük el a kreatív folyamatot? Mitől múlik, hogy éppen min dolgozik?

Mindenhonnan, az élet minden szelete hatással van a zenémre: szerelmek, álmok, utazás, filmek, művészet, tényleg bármi! Soha nem tudhatja az ember, miből meríthet majd ihletet.

Élvezi a közös munkát másokkal? Kézenfekvő példa Delaney Jane, akivel az Easy Go felvétele során dolgoztak együtt.

Abszolút! Szerencsés vagyok, hogy már rengeteg fantasztikus művésszel, előadóval dolgozhattam együtt. Amikor Delaney-vel elkezdtünk dolgozni a dalon, az volt a célunk, hogy olyan dalt alkossunk, amelyet mindketten szeretünk. Nem szerzek zenét, ha nem érzem az inspirációt és nem rabolom olyan zenészek idejét, akiket nem kedvelek, főként a barátaimmal zenélek.

Nem először jön Magyarországra, korábban milyen élményei voltak?

Tavaly zenéltem Budapesten, igen! Imádtam. A közönség teljesen felpörgött. Egy plusz napot is eltöltöttem utána a városban, hogy körül tudjak nézni. Nagyon jókat ettem és megnéztem a Mátyás-templomot is, nagyon tetszett.

Milyen tervei vannak?

Nem sietek el semmit, Nagyon élvezem a zenélést most, jobban, mint valaha. Próbálok annyit dolgozni, amennyit csak lehet. Ennyi év után még mindig nagyon sokat tanulok, azt gondolom, a hosszú távú célom is az, hogy fejlesszem magamat, és ki tudjak teljesedni művészileg.

Grandtheft 2:30-tól a Budapest 2017 Swim-pad helyszínen zenél szerdán késő éjjel, vagy másik nézőpontból csütörtök kora hajnalban.