10 év - 10 koncert: izgalmasan ünnepel a Budapest Bár

Tizedik születésnapját ünnepli az egyedi felállású zenekar.
Vágólapra másolva!
2017-ben 10 éves lett a Budapest Bár zenekar. Az egyedülálló felállásban működő, öt zenészt és tizenegy énekest felvonultató formáció 10 helyszínen 10 különleges koncerttel, Best of lemezzel és új, őszi albummal ünnepli a jubileumot. A decemberig tartó sorozatban több vendégművész is csatlakozik a tíz kiemelt előadáshoz – köztük Udvaros Dorottya, Jordán Adél és Ónodi Eszter –, Presser Gábor pedig számot ír az új lemezre. A Best of lemez ajánlóját Kondor Vilmos, nemzetközi hírű krimiszerző írta.
Vágólapra másolva!
Tizedik születésnapját ünnepli az egyedi felállású zenekar. Forrás: Ruthe Zuntz

"Egyetlen lemezt terveztünk tíz évvel ezelőtt, aztán a projekt önálló életre kelt. A zenei palettán alig szerepelt hasonló atmoszférát képviselő zenekar, a múltat idéző kávéházi stílus és a régi dalok, feldolgozások elkapták az énekesek és a hallgatóság szívét.

egyre népesebb tábornak játszottunk, 10 év így robogott el. Ezen a ponton épp csak megállunk egy pillanatra, ez az év egy kimerevített pillanatkép, amely az ünnepről szól" - mondta Farkas Róbert zenekarvezető.

"A közönséggel személyes kapcsolatunk van. Általuk jött létre a Best of lemez, és az ő impulzív jelzéseiket is figyelembe véve dolgozunk tovább.

Örömzene a miénk"

–tette hozzá.

A Budapest Bár Forrás: Ruthe Zuntz

A zenekar július 6-án a Budapest Parkban kezdi meg jubileumi koncertsorozatát, amely 10 helyszínen, 10 különleges koncerttel várja a közönséget december végéig. A Park kultikus koncerthelye a Budapest Bárnak, idén negyedszer állnak a szabadtéri színpadra, ahol eddig hozzávetőleg 12.000 ember előtt játszottak. A jubileumi nyitóbulin a valaha volt legnagyobb tömegre számítanak.

A július 6-i estén a zenekar mellett felsorakozik az egyedülálló felállás mind a 11 énekes tagja, a további kilenc alkalomra pedig olyan művészeket hívtak vendégségbe, akiknek jelenléte és zenei közreműködése hangsúlyossá és emlékezetessé teszi a sorozatot. A „10 év 10 különleges koncert" minden helyszínen egyszeri és valóban különleges programot takar: a Budapest Bár olyan közkedvelt muzsikusokat és muzikális színészeket kért fel a közreműködésre, mint

Szalóki Ági, Udvaros Dorottya, Jordán Adél, Ónodi Eszter, Roby Lakatos, Varga Líviusz, a Budapest Klezmer Band, Keresztes Tamás és Vajdai Vilmos.


A Budapest Bár fennállásának 10. évfordulóját a november 13-án megjelenő Budapest tematikájú új lemez teszi igazán hangsúlyossá. Az album dalait a főváros ihleti, és a hazai popszakma ikonja,

Presser Gábor is vállalta, hogy számot ír a Budapest Bár új korongjára.

A szerzők között ott van Másik János is - a lemezen pedig helyet kap majd a részben Másik János által írt Cseh Tamás-féle Budapest című szám is.

A Budapest Park-beli nyitóbulit követően hó végén a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, augusztus 19-én a Tihanyi Szabadtéri Játékok lesz a „10 év 10 különleges koncert" sorozat állomása, majd szeptember 3-án a Dohány utcai Zsinagógában, október közepén a pécsi Kodály Központban és az A38-on, november 13-án a MOM Kulturális Központban tartanak jubileumi, egyben lemezbemutató koncertet. Az utolsó három előadás decemberben lesz. A debreceni Kölcsey Központ után 19-én a Katona József Színház lesz a helyszín, ahol pontosan 10 évvel az első koncert után a zenekar debütáló koncertjét rekonstruálják. December 22-én a Kongresszusi Központ közönsége ünnepelhet a zenekarral, immár a sorozat záróakkordjaként.

A 10 éves jubileum alkalmából a Budapest Bár dupla Best of albumot ad ki a közönség és a zenekar legkedvesebb dalaival július 6-án, a nyitókoncert napján. A két CD kétszer 15 dalt tartalmaz, melyek közt a Stux, az Ördögtánc, a Szívemben bomba van, a Szilvafácska és a Húszezer éjszakás kaland is szerepel.

A Best of lemezhez Kondor Vilmos, a Budapest Noir-regények rejtélyes (személyazonosságát titkoló) szerzője írt bevezetőt. "A Budapest Bár úgy dolgoz fel dalokat például a húszas évek hangosfilmjeiből, vagy a hatvanas évek Amerikájából, hogy

egyszerre tiszteli, értékeli az eredeti nótát, és értelmezi, formálja a maga képére

– s ebben a vállalkozásban jobbnál jobb énekesek vesznek részt, hiszen lassan presztízzsé vált, hogy ki lép fel és készít felvételt a bandával" – írja Kondor.

A július 6-án megjelenő albumon közreműködik a Budapest Bár zenekar:

Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Ferenc és az együttes állandó énekesei, Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori és Szűcs Krisztián,

valamint a hazai cigányzene műfaj királynője, a Kossuth-díjas

Bangó Margit.

10 év - 300 dal

A Budapest Bár tíz éves fennállása alatt csaknem 300 dalt dolgozott fel Farkas Róbert hangszerelésében a 20-as, 30-as évek zenei stílusában. Az öttagú cigányzenekar a pop-rockéletből érkezett énekes szólistáival közel 800 koncertet adott. Nemcsak a zenei világuk, de a csapat összeállítása is egyedi a zenei szcénában: 11 énekest vonultat fel. Mellettük az elmúlt 10 esztendőben vendégművészként fellépett Szalóki Ági (aki a kezdetekkor tag volt), Bangó Margit, Gálvölgyi János, Geszti Péter, Horváth Charlie, Illés Ferenc, Jordán Adél, Ónodi Eszter, Radics Gigi, Rost Andrea, Somló Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Tompos Kátya, Joao Egashira, Brian Kellock, Tania Saedi, Mazz Swift és a Budapest Klezmer Band.