Ötperces novellák a villamosmegállókban

Samu Tímea, Somogyi Katalin és Grecsó Krisztián leleplezik a győztes művet egy villamosmegállóban.
Vágólapra másolva!
Ünnepélyes díjátadón mutatták be a JCDecaux Álljon meg egy novellára! című irodalmi pályázatának győztes műveit. A három díjazott mellett további 17 sikeres pályázó munkáit júliustól Budapest több pontján, busz- és villamosmegállók utasváróiban olvashatják a járókelők magyar és angol nyelven. A pályázatra mintegy 2500 alkotás érkezett: ezekből választotta ki a legjobb húszat és a nyerteseket a zsűri, Grecsó Krisztián elnökletével. A győztes novellát egy Budapesten tanuló piliscsévi egyetemista írta.
Vágólapra másolva!

Különleges irodalmi versenyt indított tavasszal a JCDecaux, a közterületi reklámpiac vezető vállalata. Az Álljon meg egy novellára! című pályázatra érkező művek legjobbjait a vállalat rendhagyó helyre :

busz- és villamosmegállók utasváróiba

szánta, hogy a várakozók friss irodalommal üthessék el a várakozással töltött perceket.

Samu Tímea, Somogyi Katalin és Grecsó Krisztián leleplezik a győztes művet egy villamosmegállóban. Forrás: JCDecaux

Az első díjat a piliscsévi Somogyi Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar tanári szakos hallgatója nyerte el, Katicabogár című novellájával; ő 300 ezer forintot kapott az elismerés mellé. Kapcsolás című írásáért második díjat és 200 ezer forintot nyert Orosz Adél, aki tervezőgrafikusként váltott az irodalomra, és már jelent meg kötete. A harmadik helyezett Somogyi Boglárka lett, aki Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című novellájával 100 ezer forintot nyert. Érdekesség, hogy az első és a harmadik helyezett testvérek.

A díjazottak a JCDecaux vezérigazgatójával és a zsűri elnökével Forrás: JCDecaux

A három győztes novella mellett a többi shortlistre jutott írást is megjelenteti az utasvárókban a JCDecaux. Mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy

a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is szerezhessenek benyomásokat a magyar irodalomról.

„Nincs veszve semmi, ha ilyen tömegek vágynak rá, hogy dolgozzanak a nyelvvel – mondta Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, a zsűri elnöke. -

Az Álljon meg egy novellára! pályamunkái gyakran voltak abszurdak, meghökkentők; felforgató, csattanóra kiélezett írások jöttek.

A pályázók meg akartak minket és persze a megállók olvasóit lepni.

Minket már sikerült, remélem, az utca is érti majd a humorukat, és szeretik azt a sok szenvedélyt, ami ezekben az írásokban van."

Mostantól így lehet tölteni a várakozás perceit a villamosmegállóban. Forrás: Origo

„Büszkék vagyunk rá, hogy milyen sokat jelentkeztek a pályázatra - mondta Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója. - A novellák segítségével most a kényelem mellett kultúrát, igényes szórakozást is nyújtunk az embereknek, közben pedig megmutatjuk, hogy a plakát egy élő és izgalmas médium, amelyet számos célra lehet használni."

A városszerte kihelyezett novellák mostantól itt magyarul, itt pedig angolul olvashatók. Ezeken a felületeken van lehetőség arra is, hogy bárki szavazzon a közönségdíjasra. Aki novellájával a két blogon összesítve a legtöbb szavazatot kapja, értékes könyvcsomagot nyer.