Bélyegre kerültek Arany művei

2017.07.10. 15:54

Ünnepi bélyegkisívvel emlékezik meg Arany János születésének 200. évfordulójáról a Magyar Posta Zrt.

A Magyar Posta Zrt. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából megjelent bélyegkisíveForrás: MTI/Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök szerint Arany János valószínűleg tiltakozna, hogy bélyegen lássa viszont magát, hiszen az ő habitusától távol állt az ilyesmi, "mi viszont tartozunk neki ennyivel" - hangsúlyozta.

Az Arany János Emlékbizottság elnöki posztját is betöltő Áder János azt is hozzátette, hogy a Magyar Posta az Arany-jubileum évében megjelentetett bélyegkisívvel nem csupán a filatelistákat ajándékozta meg, hanem minden, az irodalmat, a művészetet kedvelő embert. A köztársasági elnök a bélyegkisív ünnepélyes kibocsátásán azt is elmondta, hogy Arany János tizenkét évig dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia titkáraként, és az akadémia levelezését is bonyolította - ezekre a levelekre már Magyarországon gyártott bélyegek kerültek.

Áder János köztársasági elnök és Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Posta Zrt. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából megjelent bélyegkisívének ünnepélyes kibocsátásán a Sándor-palotában, 2017. július 10-én.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerőjének tartott költő képmása már többször került bélyegre - a most megjelent kisív négy bélyege tehát Arany János négy balladáját ábrázolja egy-egy grafikával, idézettel és az emlékév arculati elemeivel. A walesi bárdok, az Ágnes asszony, a Mátyás anyja és a Bor vitéz szereplőit megjelenítő bélyegkisívet Gilicze Gergő grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta, 30 ezer példányban.

Arany János négy balladáját idézik meg a grafikák.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK