A kortárs német irodalom csodagyerekeként is emlegetett német író, Daniel Kehlmann lesz a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége 2018. április 19. és 22. között. A hírt a szerző magyar kiadója, a Magvető jelentette be a Facebookon, majd Szabó Eszter, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) fesztiváligazgatója is megerősítette.

Daniel Kehlmann 2012-benForrás: Manfred Werner/Manfred Werner/Manfred Werner

Mint a Magvető hírül adta, az olvasók Daniel Kehlmann ősszel megjelenő kisregényével, illetve az Én és Kaminski című regényének új kiadásával hangolódhatnak az író érkezésére, a könyvfesztiválra pedig egy új Kehlmann-regény is megjelenik magyarul.

Az író 1975-ben, Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak Németországban, a világhírt pedig A világ fölmérése című regénye hozta meg számára: ebből csak Németországban 2,3 millió példányt adtak el, és 46 nyelvre, köztük magyarra is lefordították. Kritikusai világszerte kifinomultságát, hatalmas tárgyi tudását, intelligenciáját és páratlan humorát dicsérik.

A könyvírásban a folyamat sokkal fontosabb, mint maga a végtermék. Amikor elkészül, az ember alapvetően már nem akar vele annyit foglalkozni. Persze beszélni kell a kész könyvről, de gondolatban már a következő munkán jár az eszem, amiről viszont nem beszélhetek. Ez ennek a munkának a paradoxonja" - mondta a több irodalmi elismeréssel is kitüntetett szerző az MTI-nek 2015-ben, a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol az F című kötetét mutatta be a magyar közönségnek.