Az Artisjus felmérést készített a magyar dalokról, amelyben azt is vizsgálták, hogy melyik lehet a legmeghatározóbb hazai szám. A listát a Gyöngyhajú lány vezeti, de filmzene is van a top 10-ben, amelyben Bródy János nevével találkozunk a legtöbbször.

A magyar jogvédő iroda, az Artisjus #mutimithallgatsz – Kampány a dalszerzőkért projektjéhez kapcsolódóan júniusban készült el a felmérés, amelyből kiderül, hogy a válaszadók több mint kétharmadának van olyan kedvenc dala, amely szerinte sokat hozzátett a személyiségéhez, és a legtöbben voltak már olyan krízishelyzetben, amikor egy dalszöveg jelentett kapaszkodót számukra.

A kampány üzenetéhez kapcsolódóan – a dalszerzők értéket teremtenek – az online felmérésben a dalszövegek jelentőségét vizsgálták több kérdés alapján. A majd 350 válaszadó több mint kétharmada értett egyet azzal az állítással, hogy azért szeret magyar dalokat hallgatni, mert érti a szövegüket, és ez sokat hozzáad az élményhez. Úgy tűnik, hogy a nők számára még fontosabb a szöveg: a női válaszadók több mint 80 százaléka értett egyet ezzel. 

Forrás: Artisjus

A felmérés egyértelműen igazolta, hogy a dalokhoz erős érzelmek kötődnek. Arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók szerint melyek a hazai könnyűzene történetének legmeghatározóbb dalai. Az így összeállított listát a Gyöngyhajú lány vezeti, ezt a Honfoglalás című film zenéje követi, a lista harmadik helyén pedig Máté PéterElmegyek című dala áll. Bródy János három dalban is szerepel szerzőként és/vagy előadóként, a legfontosabb dalok hosszú listáján pedig az LGT 8 száma is szerepel.

Íme az első tíz helyezett, alatta pedig ön is szavazhat a kedvenc dalára:

  1. Gyöngyhajú lány (zeneszerző: Adamis Anna, Presser Gábor, szövegíró: Adamis Anna, Presser Gábor, eőadó: Omega)
  2. Kell még egy szó (Honfoglalás) (zeneszerző, szövegíró: Koltay Gergely, előadó: Demjén Ferenc)
  3. Elmegyek (zeneszerző, előadó: Máté Péter, szövegíró: S. Nagy István)
  4. Mennyország Tourist (zeneszerző: Lukács László, szövegíró: Lukács László, eőadó: Tankcsapda)
  5. Ha én rózsa volnék (zeneszerző, szövegíró, előadó: Bródy János)
  6. Most élsz (zeneszerző, előadó: Máté Péter, szövegíró: S. Nagy István)
  7. Felkelt a napunk (István a király rockopera) (zeneszerző: Szörényi Levente, szövegíró: Bródy János)
  8. Európa (zeneszerző, előadó: Varga Miklós, szövegíró: Varga Mihály)
  9. Szomorú vasárnap (zeneszerző: Seress Rezső, szövegíró: Jávor László, előadó: Kalmár Pál)
  10. Miért hagytuk, hogy így legyen (zeneszerző, szövegíró: Bródy János, Illés Lajos, előadó: Illés együttes, Koncz Zsuzsa)