Könyvet írt a Középsuli tiniszereplője

Kovács Robertina, a Középsuli.hu főszerkesztője és Kis Olivér a könyvbemutatón
Vágólapra másolva!
A fiatalok olvasáshoz való kedvét szeretné meghozni egy új könyvsorozat - a Középsuli könyvek első darabja az azonos című internetes tinisorozat egyik ismert arcának, Kis Olivérnek a nevéhez fűződik. A Rozi és az arab herceg-nek július 12-én tartották a bemutatóját.
Vágólapra másolva!
Kovács Robertina, a Középsuli.hu főszerkesztője és Kis Olivér a könyvbemutatón Forrás: Bocskay, Zsolt

2015-ben indult el a Középsuli című internetes sorozat, amely a könyvbemutató moderátora, egyben a sorozat rendezője, Kiss Róbert Richard szerint „egyfajta parodisztikus, izgalmas képet ad" a középiskolások életéről, és

görbe tükröt igyekszik tartani a fiatalok elé.

Kiss Róbert Richard azt mondta, a sokszor tabukat is döntögető, szándékosan polgárpukkasztó sorozat kétféle közönségréteget vonz: vannak, akik rajonganak a bennük szereplő karakterekért, és kíváncsian várják a cselekmény újabb fordulatait, mások pedig a sorozatnak azt a – talán kevesebbek számára felismerhető – vonalát élvezik, hogy az epizódok tele vannak apró irodalmi utalásokkal, idézetekkel.

Kiss Róbert Richard - a háttérben a kivetítőn a Középsuli egyik epizódja fut Forrás: Bocskay, Zsolt

A Középsuli mára

nem egyszerűen egy internetes sorozat, hanem egy brand,

amelyhez YouTube-csatorna, Facebook-és Instagram-oldal, sőt, már egy saját portál is tartozik. Ebben az évben pedig híradót is indítottak a sorozat tiniszereplői. Kovács Robertina, a Középsuli.hu portál főszerkesztője elmondta, hogy a legnagyobb videómegosztón már 220 ezer feliratkozójuk van, az Instagramon 120 ezer, a Facebookon pedig 79 ezer követőjük, de az egymást erősítő albrandek közül a mai napig maga a sorozat a legerősebb: epizódjai félmilliós átlagmegtekintéssel rendelkeznek.

Így az alkotók elérkezettnek látták az időt arra, hogy sikereikből kiindulva újabb terület felé nyissanak. A visszaszorulóban lévő könyveladások ellenére úgy gondolták: a Harry Potter-sorozat példájából kiindulva nem lehetetlen az olvasást újra megszerettetni a fiatalabb nemzedékkel sem. Ezért indítják útjukra a Középsuli könyveket: a sorozatban a tervek szerint klasszikus szerzők könnyedebb, népszerűbb művei és bizonyos kötelező olvasmányok is megjelennek majd, de kezdetben Középsuli-sztorikra épülnek majd a kötetek.

Kis Olivér Forrás: Bocskay, Zsolt

Ennek jegyében

a sorozat első darabját szerzőként a sorozat „rosszfiúja", Kis Olivér jegyzi,

aki az egyik szereplőtársának, a „gyönyörű, de lúzer" Rozinak a történetét gondolta tovább. A Rozi és az arab herceg-gel kapcsolatban Kis Olivér azt mondta: forgatás közben sokszor továbbvezeti fejben a szálakat, így szívesen írta meg ezt a melléktörténetet. Elmondása szerint Rozit azért választotta főszereplőnek, mert sokan tudnak azonosulni vele. A frissen érettségizett Olivér is úgy látja, hogy generációja nem igazán olvas, de ő ennek okát a rájuk zúduló hatalmas információmennyiségben látja. A Rozi és az arab herceg-re mindenesetre már a megjelenése előtt sok volt az előjegyzés.

Olivér egyik sajátos grimaszával fejezi ki, hogy örül a könyv megjelenésének. Forrás: Bocskay, Zsolt

Kiss Róbert Richard azt mondta: abban reménykednek, hogy meg tudják ismételni az egykori pöttyös és csíkos könyvek vagy a Delfin könyvek sikereit, és a Középsuli könyvekkel a lányokat-fiúkat egyaránt meg tudják szólítani.

Kovács Robertina, a könyv címszereplőjéül választott Rozit megszemélyesítő Eisert Eszter, Kiss Róbert Richard és Kis Olivér Forrás: Bocskay, Zsolt