Magyar gazdákhoz költözik be egy berlini művész

2017.07.14. 12:25

Különleges kezdeményezést indít júliusban Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor Magyarországon. A tervek szerint három gazdával töltenek egy-egy hetet, és a német alkotó ezalatt tájképet fest nekik a gazdaságukról. Cserébe arra kéri vendéglátóit, hogy meséljenek, illetve forgassanak egy kisfilmet az életükről.

A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című projekt a magyar vidék és a mezőgazdaságban dolgozók helyzetét hivatott kutatni. A kezdeményezés a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP projektjének részeként valósul meg, amely a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja. A filmeket és a festményeket a közreműködő gazdák falvaiban, valamint jövő januárban Budapesten is bemutatják.

Antje Schiffers és Erdődi Katalin kurátor nyáron és ősszel keresi fel a gazdákat, akik Magyarország különböző pontjain és a mezőgazdaság más-más területein dolgoznak. Júliusban a magyar dinnye fővárosaként is ismert Medgyesegyháza közelében, a békési Nagykamaráson egy dinnyetermelőnél, illetve a Hajdú-Bihar megyei Körösszegapátiban egy libatenyésztő gazdasszonynál töltenek egy-egy hetet. 

Festés az út szélénForrás: Erdődi Katalin

A művész-kurátor páros választása nem véletlenül esett erre a két ágazatra. Igyekeztek olyan területekre koncentrálni, amelyek nemcsak szimbolikusak a hazai mezőgazdaság szempontjából, de sok kérdést is felvetnek. A libatenyésztőket az elmúlt években az állatvédőkkel kialakult állóháború, valamint a madárinfluenza viselte meg, a dinnyetermelőket pedig a kedvezőtlen piaci viszonyok és az időjárás teszik próbára. A harmadik gazdát még keresik, a tervek szerint ősszel egy másik országrészben és egy újabb ágazatban folytatódik a projekt.

A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című kezdeményezés alapja tulajdonképpen egy csereüzlet: az egyhetes együttműködések alatt Antje Schiffers egy-egy olajfestményt fest vendéglátóinak, míg a gazdák rövid videókat készítenek magukról és a munkájukról. Az ezekből összevágott „gazdafilmek" a gazdák szemszögéből igyekeznek megragadni az elmúlt évek, évtizedek változásait. 

Körösszegapáti libákForrás: Erdődi Katalin

Az alkotók novemberben visszatérnek a gazdák falvaiba, és a helyi közösség számára filmpremiert tartanak. A három Magyarországon készült film mellett más országokban dolgozó gazdák filmjeiből is válogatnak, amelyeket Antje Schiffers 2000 óta készített. A magyar filmeket és a festményeket 2018 januárjában a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatják.

Antje Schiffers egy német faluban, Heiligendorfban nőtt fel, Erdődi Katalint pedig nagyszülei révén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosangyaloshoz fűzik családi kötelékek, így a Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című kezdeményezés mindkettőjük személyes tapasztalataiból és élettörténetéből is táplálkozik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK