Arany korától vizsgálják az irodalmat a Tokaji Írótáborban

A 45. Tokaji Írótábor résztvevői a Petőfi Irodalmi Múzeum Jártam a jelenben, éltem a jövőben című kiállításán a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában 2017. augusztus 10-én.
Vágólapra másolva!
Arany János munkásságára, valamint az elmúlt 200 év magyar irodalmának közvetítésében bekövetkezett változásokra és kihívásokra fókuszál az idén négynaposra bővült 45. Tokaji Írótábor, amelynek megnyitóját csütörtökön tartották.
Vágólapra másolva!

a Magyar Tudományos Akadémia főtitkáraként pedig két tudományos folyóirat alapítója és főszerkesztője volt. Tanárként fontos irodalomközvetítői feladatokat is vállalt, éppen ezért volt egyértelmű, hogy az idei tanácskozás tőle induljon ki, majd járja be a rádió, a televízió, a mozgókép és a színház elterjedésének évszázadát egészen a közelmúlt digitális forradalmáig - mondta a Rákóczi-pincében rendezett megnyitón Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédet mond a 45. Tokaji Írótábor megnyitóján a tokaji Rákóczi Pincében 2017. augusztus 10-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

Hozzátette, hogy Magyarországon a reformkorra volt tehető a lapok, folyóiratok és kiadóműhelyek elterjedése, és ez aztán a 19. század második felében erősödött meg igazán. Arany - miután felépült a szabadságharc leverése és legjobb barátja, Petői halála okozta depresszióból - egy ilyen pezsgő, dinamikusan fejlődő magyar valóságban találhatta magát,

az új világ kihívásait pedig kiválóan érzékeltette verseiben és költeményeiben.

Ekkor indult el az a századforduló táján kicsúcsosodó folyamat, amelynek segítségével az írói-szerkesztői hivatás is szakmává válik - fejtette ki Szentmártoni.

A rendszerváltás óta két nemzedék teljesen új technológiai és kultúrszociológiai térben nőtt fel:

"lassan velük is szót kell értsünk, ha nem akarjuk, hogy megszűnjön a folyamatosság" - fűzte hozzá az írószövetségi elnök.

A csütörtöktől vasárnapig tartó írótáborban Arany János örökségét is elemzik a résztvevők: a plenáris üléseken többek között Bengi László, Erős Kinga, Mezey Katalin, Nyilasy Balázs, Vasy Géza, Jánosi Zoltán és Zsille Gábor tartanak előadásokat.

A 45. Tokaji Írótábor résztvevői a Petőfi Irodalmi Múzeum Jártam a jelenben, éltem a jövőben című kiállításán a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában 2017. augusztus 10-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

A megnyitót követően a Petőfi Irodalmi Múzeum Jártam a jelenben, éltem a jövőben című kiállítását mutatták be az érdeklődőknek és a tábor résztvevőinek a helyi Tokaji Ferenc Gimnáziumban. Prőhle Gergely, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlat témája végigköveti Arany János életútját és

nagyon sok tanulsággal és iránymutatással szolgálhat a kortárs íróknak és az irodalommal foglalkozó szakembereknek.

A plenáris ülések, kiállítások, emléktábla-avatás és versszínházi esték mellett újdonságként többek között zenei koncerteket, családi- és gyerekprogramokat, illetve borkóstolást is rendeznek a tábor ideje alatt Tokajban és a környező településeken.