Egy robottal lép fel Andrea Bocelli

2017.08.17. 11:55

Egy humanoid robot debütál szeptemberben karmesterként egy toszkánai zenekar élén, amely Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi műveit játssza majd.

A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek - mondta el Andrea Colombini, a koncertnek helyet adó pisai Verdi Színház igazgatója.

YuMi, a svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli - írja a The Daily Telegraph.

Andrea Bocelli 2016-banForrás: Getty Images/2016 Allen Berezovsky/Allen Berezovsky

A világhírű tenor Verdi Rigolettó-jának La donna e mobile című áriáját énekli majd YuMi vezényletével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából adja elő az O mio babbino caro című áriát a robotkarmester közreműködésével. A debütáló karmesterrobot egy Mascagni-darabot is vezényel az este folyamán.

A robotkarmester fellépését Colombini "hihetetlen előrelépésként" értékelte a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében. "YuMiból igazi segítőtárs lehet" - fűzte hozzá.

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz.

Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi, azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról. Megmaradnak segítségnek, akik a rendező távollétében levezényelhetik például az első próbát:

A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad" - mondta Colombini.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK