Kézművesekkel telik meg a Vár a hétvégén

2017.08.18. 13:58

Megnyílt a 31. Mesterségek Ünnepe, amelyen több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig a budai Várban.

Az idei a sorban már a 31. Mesterségek Ünnepe lesz, és a rendezvénye egészen vasárnapig várja a látogatókat. Idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe,

a hímzés van a középpontban.

Kirgizisztáni népnűvész hímzései közt a 2017-es Mesterségek ÜnnepénForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Több mint tíz országból érkeznek mesterek a rendezvényre, a díszvendég Mongólia. A Várban felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat. Jakutföldi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is lesznek. Az idei Mesterségek Ünnepén többek között

nemzetközi kovácstalálkozót is tartanak,

de a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek. A látogatókat idén is egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel várják, többek között Baskíriából, Grúziából, Hondurasból érkeznek fellépők. Lajkó Félix mellett színpadra lép a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna és zenekara, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, a M.É.Z. együttes, Csoóri Sándor és fiai, valamint a Romengó.

Jakutföldi csontfaragó mester a 31. Mesterségek ünnepén a budai VárbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Mesterségek Ünnepét szervező Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke, Pál Miklósné azt mondta a csütörtöki megnyitón, hogy a redezvény „arra vállalkozik, hogy megerősítsen bennünket abban, hogy van a Kárpát-medencében élőknek – magyaroknak és nemzetiségieknek – népművészeti örökségük, arra, hogy ezt az örökséget felelősséggel ápoljuk, és képesek leszünk a jövő nemzedékének hozományként átadni.”

További tartalmak a rovatból