Olyan darabbal kezdi megbízatását a londoni Shakespeare's Globe új művészeti vezetője, amely azt a kérdést járja körül, hogy talán nem is William Shakespeare, hanem egy nő írt néhány olyan művet, amelyeket minden idők egyik legolvasottabb szerzőjének tulajdonítanak.

William ShakespeareForrás: AFP

Michelle Terry a Globe igazgatótanácsával rendre összevesző Emma Rice helyét veszi át a világhírű színház élén. Rice munkáját sok bírálat érte kísérleti jellegű produkcióiért, valamint a hangerősítés és a modern színpadi világítás alkalmazásáért. A Rómeó és Júlia legutóbbi változatában például nukleáris robbanófejek is szerepeltek, Júlia apja pedig dinoszauruszjelmezben táncolt, diszkózenére.

A művészeti vezetői tisztségre kiírt pályázatban nem véletlenül szerepelt az a kitétel, hogy a befutónak vissza kell térnie azokhoz a körülményekhez, amelyek jobban idézik az eredeti, 16. századi Globe Színház körülményeit. Michelle Terry azt hangsúlyozta, hogy számára a színház "csupasz tér", amelyben rendkívül fontos, hogy a színészek lássák a közönséget a színpadról. "Azt tanácsolnám a rendezőknek, ha például diszkózó Capuleteket akarnak, a fantáziájukban menjenek el a végsőkig, de aztán hozzák létre ennek az "unplugged" verzióját" - mondta, hozzátéve, hogy bármelyik másik színház használhat modern fénytechnikát és hangerősítést, a Globe azonban egyedülálló intézmény, amelyik nem.

Michelle Terrynek azt is érdemeként említik, hogy olvasta Shakespeare összes művét és mindegyiket szereti - elődjét ugyanis sokáig üldözte az a szerencsétlen kijelentése, miszerint inkább hallgatná a The Archers című brit rádiós szappanoperát, semmint hogy átrágja magát a Shakespeare egyes sorain.

Abban a tekintetben azonban Michelle Terry sem kevésbé merész az elődjénél, hogy az ő megrendelésére készülő első színmű főhőse az első angol költőnő, Aemilia Bassano, aki egyes tudósok szerint azonos a Shakespeare szonettjeinek egy részét ihlető Dark Ladyvel, mások szerint pedig egyenesen a szerzője volt több, Shakespeare-nek tulajdonított műnek is. A velencei származású Aemilia Bassanónak egyébiránt egy itáliai zenész volt a férje, és I. Erzsébet angol királynő unokafivére, Henry Carey a szeretője.  

A történészek többsége ugyan meglehetősen radikálisnak tartja és elveti azt az álláspontot, hogy valóban a költőnő volna egyes Shakespeare-művek szerzője, Michelle Terry azonban nem fél felvetni azt a kérdést, hogy vajon valóban Shakespeare írta-e az összes darabot, amely az ő nevét viseli. "Az a véleményem, hogy legyen a szerző akár egy férfi, akár egy nő, vagy akár egy tízfős csoport, a lényeg, hogy létezik. És egyetlen ember vagy csoport sem alkotott hozzá foghatót soha" - mondta a művek jelentőségéről Terry.

William Shakespeare viaszmásaForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ray Tang

Az új művészeti vezető a foglalkozására nézve színésznő, a rendezésben nincs tapasztalata. "Szerencsére nem is fogok rendezni, úgyhogy emiatt senkinek sem kell aggódnia. Azt hiszem, nincs érzékem hozzá, a színjátszás a szenvedélyem" - hangsúlyozta. Éppen ezért reméli, hogy új feladatai mellett évadonként egy darabban azért színpadra tud állni.

Michelle Terry szerint a Globe vezetői nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy színészt tettek meg művészeti vezetőnek, de ez bátorságot és reményt ad neki.