Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén harmadik alkalommal rendezte meg a Sóletfesztivált Budapesten, amelyre több ezer ember látogatott el.

A főváros egyetlen kóser gasztrofesztiváljára ismét több ezer ember gyűlt össze a Kazinczy utcában. Az EMIH a közleményében azt írja, hogy közel 8000 adag sólet fogyott el. Idén négy különböző ország sóletjét kóstolhatták meg a vendégek.

Forrás: Origo

 A legnagyobb sikert a magyar sólet aratta, ami libahúsból készült. A magyar sólet mellett bemutatkozott a jemeni, izraeli és a lengyel ízvilág is.

A sóleten kívül kóser sütemények és saláták közül is lehetett kóstolni, melyhez a zenei aláfestést klezmer zenekarok szolgáltatták.

A gasztrofesztiválon a VII. kerületi polgármester, Vattamány Zsolt is köszöntőt mondott, melyben így fogalmazott: a gasztronómia a főzés mellett a szeretetről, fantáziáról és egymás megismeréséről is szól.

A rendezvény megnyitóján a vezető rabbi Köves Slomó egy amerikai tanulmány kapcsán a megismerkedés, a szeretet és elfogadás fontosságáról beszélt.A zsidó gasztronómia mai ünnepe is lehetőséget teremt arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz és megismerjük egymás kultúráját

Forrás: Origo

Az EMIH lehetőséget adott az érdeklődőknek arra is, hogy a kóser konyha mellett bepillanthassanak a zsidó élet rejtelmeibe is.