Tűzhalált halt egy ember a Burning Man fesztiválon

burning man festival
Vágólapra másolva!
Körülbelül 50 ezren voltak jelen a tüzes rituáléiról ismert nevadai fesztivál egyik eseményén, amikor egy férfi áttört a kordonon, és a lángok közé ugrott.
Vágólapra másolva!
A Burning Man jelképe az emberszobor elégetése Forrás: Getty Images/David McNew

A 41 éves férfi a már hagyománnyá vált Burning Man ceremónián ugrott a tűzbe:

ekkor szokták elégetni a fesztivál jelképének számító óriási, ember alakú faszobrot.

Az NME beszámolója szerint mentőhelikopterrel vitték kórházba az összeégett fesztiválozót, de vasárnap reggelre belehalt a sérüléseibe.

50 ezer ember volt jelen, amikor a tűzoltók megpróbálták minél hamarabb kimenteni a lángok közül a férfit. A fesztivál pszichológiai tanácsadást ajánlott fel azoknak, akik tanúi voltak az esetnek.

Az áldozat egy oklahomai férfi, aki az utóbbi időben Svájcban élt a feleségével. A hatóságok szerint nem volt ittas a tragédia idején, de még várnak a részletes toxikológiai jelentésre. Jerry Allen nevadai seriff arról beszélt, hogy még

azt sem tudják, szándékosan ugrott-e a férfi a tűzbe, vagy valamiféle drog hatása alatt volt.

Gyakoriak a lángok a Burning Man fesztiválon Forrás: Flickr

Jerry Allen elmondta azt is, hogy a szobor elégetése egyfajta újjászületést vagy újrakezdést szimbolizál a fesztiválon. A seriff szerint

az átszellemült fesztiválozók gyakran megpróbálnak a tűzbe rohanni,

és több sérülés is volt már, de ez az első haláleset a nevadai fesztivál 15 éves történetében.

A Burning Man szervezői egy hosszú közleményt is kiadtak az esetről, ebben azt írják, hogy jelenleg is tart a nyomozás az ügyben, és együttműködnek a hatóságokkal. A férfi a biztonsági őrök dupla sorfalán áttörve tudott a tűzbe ugrani. Először a helyszínen látták el, majd egy kifejezetten égési sérültekre szakosodott intézménybe vitték, de ott hamarosan meghalt.

Azt is közölték, hogy néhány vasárnapi eseményt töröltek, de az estére tervezett égetést már megtartják, amely már a kilencnapos Burning Man végét jelzi.

A nevadai Black Rose sivatagban megtartott zenei- és művészeti fesztiválon több mint 70 ezren vesznek részt.