Nem árverezhetik el a Beatles kottáját, mert állítólag lopott

2017.09.12. 14:51

A BBC News szerint visszavonták az árverésről a Beatles Eleanor Rigby című számának kéziratát, amelyről korábban úgy becsülték, hogy több mint 6 millió forintnak megfelelő összegért kelhet el, mert a kotta állítólag lopott.

Kiapadhatatlan a Beatles Eleanor Rigby című számát övező rejtélyek sora: már nemcsak a címben szereplő nő személyazonossága, valós vagy fiktív mivolta kérdéses, hanem az is, kinek a tulajdonában van a dal kottájának nemrégiben árverésre szánt kézirata.

A kéziratos kottát egy Beatles-relikviákat felvonultató hétfői árverés keretében akarták eladni. A Paul McCartney által aláírt kotta irányára 20 ezer font volt.

Paul McCartney 2014-benForrás: AFP/Miguel Rojo

A warringtoni székhelyű Omega aukciósház azonban közölte, hogy ezt a tételt kivették a kínálatból, ugyanis egy bicesteri nő azt állította, hogy a dokumentum lopott. Az ügyben a rendőrséghez is érkezett bejelentés, amelyet a helyi rendőri szóvivő elmondása szerint egy családi vita után kaptak. A nézeteltérés a kézirat tulajdonjoga miatt alakult ki.

A Beatles 1966-ban megjelent Eleanor Rigby című száma az együttes egyik legsikeresebb dalának számít. A relikviákból rendezett aukción a kotta mellett a dallal halhatatlanná tett nő sírjának létezését igazoló dokumentumok is a tételek között szerepeltek. Az iratot egy tételként kínálták eladásra egy 1899-es miniatűr bibliával, amelyben szintén szerepel az Eleanor Rigby név.

Mindennek azért van jelentősége, mert vannak, akik szerint a liverpooli temető egyik sírkövének felirata ihlette a dalt, ám ezt Paul McCartney mindig is cáfolta. Mint a mai napig mondja: Eleanor Rigby teljesen fiktív személy, akit ő talált ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK