Online játékkal erednek Kodály nyomába

Bak Lajos főszervező ismerteti a Kodály nyomában programot
Vágólapra másolva!
Határokon átívelő, szórakoztató-kulturális elemeket is tartalmazó országos online zenei játék kezdődik október 2-án, középpontjában a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltánnal és az általa felépített zenei örökséggel.
Vágólapra másolva!

Bak Lajos, a kecskeméti Hírös Agóra igazgatója, a program főszervezője egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy

az online zenei játékra az ország bármely pontjáról és a határon túlról is lehet nevezni egyéni és csoportos formában,

a kisebb közösségek mellett például a családokat is kifejezetten várják a virtuális vetélkedőre, amelynek fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnöke pedig Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Bak Lajos főszervező ismerteti a Kodály nyomában programot. Forrás: Preport Kommunikáció

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke azt is elmondta, hogy a vetélkedősorozat egyebek mellett amiatt is lett az NKA kiemelt programja, mert egyik fő célját valósítja meg: számos szakmai szervezet összefogásában jön létre, illetve

a klasszikus műveltségi vetélkedőket ötvözi a fiatalok által kedvelt, 21. századi online technikákkal.

A Kodály nyomában országos online zenei játék feladataival a szervezők azt szeretnék elérni, hogy minél többen megismerjék Kodály Zoltán életét és műveit, a kodályi örökséget alkotó módon gondolják tovább, és ezáltal a művek befogadása is könnyebbé váljon. A feladatokban hangsúlyos lesz

a kreativitás és az alkotómunka,

hiszen a háromból két fordulóban a játékosoknak maguknak kell valamilyen produktumot létrehozniuk egy Kodály-mű felhasználásával. Fel lehet majd dolgozni Kodály által gyűjtött népdalt új szöveg vagy új dallam elkészítésével, lehet illusztrációt készíteni egy Kodály által írt gyerekkari műhöz, vagy létrehozni egy rövid koreográfiát a Galántai táncok vagy a Marosszéki táncok kiválasztott részletére. A szervezők szeretnék, hogy minél több olyan átdolgozás szülessen, amelyek a mai modern zenei- és táncműfajokat használják.

Lőrinczy György, az NKA alelnöke a sajtótájékoztatón. Forrás: Preport Kommunikáció

A kiírás szerint a versenyen egyéni jelentkezők és ötfős csoportok indulhatnak: maximum két 18 év feletti felnőtt és legalább három 18 év alatti gyermek részvételével. A vetélkedőbe a három forduló bármelyikében be lehet kapcsolódni. A játék részletes leírása itt érhető el, emellett számos érdekességet találhatnak majd az érdeklődők az esemény facebook oldalán, ahol a 2. és 3. forduló közönségszavazása is zajlik majd. Az Instagram-oldalon pedig vicces tartalmak várják a látogatókat.

Annak érdekében, hogy egy-egy profi megoldásból is inspirációt meríthessenek a játékosok, egy népszerű könnyűzenei együttest és egy elismert táncost is felkértek a szervezők, hogy oldják a vetélkedő egyes feladatait. Az előadók és a táncos kilétét és produkcióikat a fordulók regisztrációjának megkezdése előtt ismerheti majd meg a nagyközönség.

Az előzsűrizett alkotások közül a második fordulóra kiválasztott 18 zeneműből és a harmadik forduló 18 koreográfiájából szavazhatja meg a közönség a szerinte legjobbat. A fordulók fődíjasai kecskeméti hétvégét, a közönségdíjasok pedig értékes jutalmat nyernek, és mindannyian meghívást kapnak

a december 15-i ünnepélyes gálaműsorra, ahol az eredményhirdetés mellett Bogányi Gergely játszik majd az általa kifejlesztett Bogányi-zongorán.

A szervezők szerint az esemény egyik legizgalmasabb programjának az Énekel a világ ígérkezik: két Kodály-művet

együtt énekel majd a helyszínen mintegy 1000 gyerek,

akikhez a világ bármely pontjáról csatlakozhatnak a kórusok országhatáron innen és túl. A nagyszabású közös éneklést Durányik László vezényli majd. A közvetítést live-streamen lehet majd követni.

Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója Forrás: Preport Kommunikáció

A Kodály nyomában című online játékot kiemelt eseményként kezeli az MTVA. Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: folyamatosan beszámolnak a vetélkedő legfontosabb történéseiről,

december 16-án, a zeneszerző születésnapján pedig tematikus Kodály-napot tartanak,

amikor is egész nap Kodály munkásságával, emlékezéssel, programokkal várják a tévénézőket az M5-ön, tudósítanak az előző napi kecskeméti gáláról, este pedig a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőjét közvetítik.