A Máglya a Vígszínház Házi Színpadára kerül

Dragomán György József Attila-díjas magyar író, műfordító
Dragomán György József Attila-díjas magyar író, műfordító 2017.03.08.
Vágólapra másolva!
A Vígszínház Házi Színpadának első őszi bemutatójaként lesz látható Armin Petars rendezésében a Dragomán György regényéből színpadra adaptált Máglya című dráma. Az előadás két főszereplője Puzsa Patrícia és Kopek Janka.
Vágólapra másolva!

A Máglya alapján született darabot a német rendező, Armin Petras állította színpadra, melyet szombaton mutatnak be. Az előadás a Vígszínház, a stuttgarti Staatstheater, a drezdai Stadtschauspiel és a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház együttműködésének keretében jött létre.

A színművet Drezdában és Nagyszebenen már tavasszal bemutatták, a most következő budapesti előadás után pedig októberben,

Stuttgartban is debütál a német, román és magyar nyelven megszólaló mű.

A regény írója, Dragomán György miután megtudta, hogy több nyelven állítják művét színpadra, megfogadta, hogy mindegyik előadáson ott lesz. Azt mondta, a német nyelvű előadás nagyon intenzív élményt nyújtott számára, de úgy gondolja hogy a másik kettő is rendkívül dinamikus előadás volt. Azt is mondta,

Dragomán György, a Máglya szerzője Fotó: Mudra László - Origo

A rendező, Armin Petras minden bemutató előtt egy hétig próbál a színészekkel az adott színházban. Dragomán azt mondta róla, úgy láttam, Petrasnak a lendület a lényeg. „Van egy gesztusa,

pedig vannak közben lírai pillanatok, amikor lelassul, de valahogy mégsem vész el a lendület. Folyamatosan változnak a szerepek, a színésznők a színpadon öltöznek át, emiatt nagyon nagy feszültséget kap az egész.”

A történet és feldolgozás

A Máglya a szerző harmadik regénye. A könyvben a tizenhárom éves Emmát, akinek a szülei egy balesetben meghaltak, váratlanul felbukkanó nagyanyja veszi magához. Tőle tanulja meg a mindennapok szertartásait és mágiáit, miközben lassan feltárul előtte családja története, amely szorosan összefonódik a történelmi múlttal.

A regény színpadi változatát Armin Petras írta, 11 jelenetre bontva a könyvet. Ezekben lényegében

a regény mondatai szólalnak meg, de Petras néhol magyarázatokat is fűz a szöveghez.

A darab összes szerepét két színésznő játssza, a vígszínházi előadásban Puzsa Patricia és Kopek Janka alakítását láthatják a nézők.