Kedden kezdődik a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

Kocsár Balázs
Budapest, 2016. október 22. Kocsár Balázs vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát a Cziffra 1956 címmel rendezett díszelőadáson az Erkel színházban 2016. október 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A világ 40 országából 186-an jelentkeztek a kedden kezdődő, eleinte budapesti, majd a második fordulótól Pécsre költöző Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyre. 
Vágólapra másolva!

Az esti hangverseny vendégkarmestere az 1974-es karmesterverseny győztese, a japán Kobajasi Kenicsiró lesz, aki a Magyar Állami Operaház Zenekarával Ludwig van Beethoven IX. szimfóniá-ját mutatja be az Erkel Színházban. Az est másik karmestere az előzsűri tagja,

a Liszt Ferec-díjas és érdemes művész Kocsár Balázs.

A hangversenyen elhangzik Kodály Zoltán Galántai táncok című műve, valamint Liszt Ferenc A-dúr zongoraverseny-ét az a Tomoki Szakata adja elő, aki tavaly megnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. A mostani hangversenyen Kocsár Balázs vezényel majd.

Kocsár Balázs vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát a Cziffra 1956 címmel rendezett díszelőadáson az Erkel színházban 2016. október 22-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny szerdán és csütörtökön folytatódik az első fordulókkal. A második forduló október 9-én és 10-én, valamint a december 15-i döntő és a december 16-i gálakoncert a pécsi Kodály Központban lesz.

A karmesterverseny kiemelt célja, hogy az ifjú tehetségeknek nemzetközi lehetőséget adjon. A versenyre

186 karmester jelentkezett a világ 40 országából,

és közülük összesen negyvenen jutottak az elődöntőbe. A vezénylendő művek között nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek. A versenyzőknek mindhárom forduló teljes repertoárját meg kellett tanulniuk, de szabad majd kottát használniuk. A fordulókat október közepétől december végéig tíz alkalommal, heti rendszerességgel az M5 csatorna közvetíti.

Díjak

A verseny első helyezettje 20 ezer euró, a második helyezettje 10 ezer euró, a harmadik helyezettje 5 ezer euró pénzdíjban részesül. A magas pénzjutalmak mellett több díjfelajánlás is segíti majd a karmestertehetségek szakmai karrierjét.