Kazuo Ishiguro kapja az irodalmi Nobel-díjat 2017-ben

Kazou Ishiguro
TORONTO, ON - SEPTEMBER 13: Author Kazuo Ishiguro from "Never Let Me Go" poses for a portrait during the 2010 Toronto International Film Festival in Guess Portrait Studio at Hyatt Regency Hotel on September 13, 2010 in Toronto, Canada. (Photo by Matt Carr/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A brit Kazuo Ishiguro kapja 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Akadémia titkára csütörtökön. A Nobel-díjakat a bejelentések után, szokás szerint Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át. 
Vágólapra másolva!

A 64 éves Kazuo Ishiguro nevét, mint a 2017-es irodalmi Nobel-díjat kapó szerzőjét Sara Danius, a Svéd Akadémia titkára jelentette be csütörtökön. Szokás szerint fotósok, operatőrök és újságírók tucatja várta a Daniust az akadémia épületében, ahol alig hagytak neki néhány négyzetmétert az ajtó előtt, ahová kiállva, rövid magyarázat után bejelentette Kazuo Ishiguro nevét. Az irodalmi Nobel-díjakat 1901 óta adják át, eddig 113 szerzőt díjaztak, Kazuo Ishiguro a 114. a sorban.

Ishiguro - az akadémia magyarázata alapján - azért kapja a Nobel-díjat, mert nagy érzelmi erővel rendelkező regényeiben

feltárta a világgal való kapcsolatunk sokszor megtévesztő érzése alatt meghúzódó óriási mélységeket.

Sara Danius a bejelentést követő rövid interjúban azt mondta, Ishiguro

Danius azt is mondta,

Kazuo Ishiguro 2010-ben Forrás: Getty Images/Matt Carr

Arra a kérdésre, hogy szerinte hogy fogadja majd a világ a Svéd Akadémia döntését, egyszerűen annyit mondott,

remélem, boldoggá teszi a világot,

hiszen egy csodálatos íróról van szó - mondta Danius.

Kazuo Ishiguro Japánban született 1954-ben, és ötéves volt, mikor családja Angliába költözött. A középiskola után járt Észak-Amerikában és Kanadában is, miközben újságíróskodott, és különböző demókkal próbálkozott zenei kiadóknál. Felsőfokú tanulmányait a Canterburyben lévő Kent Egyetemen végezte, ahol angol irodalmat, filozófiát, majd mester képzésben kreatív írást tanult.

Már az egyetem alatt írt,

de a zenétől sem távolodott el, több számot és dalszöveget is írt Stacey Kent jazzénekesnek. Első regénye 1982-ben jelent meg, ez volt a nagyon sikeres A dombok halvány képe, amiért mindjárt meg is kapta még abban az évben a Winifred Holtby emlékdíjat. A '80-as években sorra jöttek (néhány évenként) a további regények: A lebegő világ művésze (1986); a Napok romjai (1989), amiből 4 évvel később készült el a 8 Oscar-díjra jelölt amerikai film is; a The Unconsoled (1995), az Árva korunkban (2000); a Ne engedj el... (2005); és a legutóbbi, Az eltemetett óriás (2015).

Mit érnek a latolgatások?

Érdekesség, hogy Ishiguro neve csütörtökön nem szerepelt a Ladbrokes fogadóiroda listájának első harminc esélyese között. A legjobb öt csütörtökön a kanadai Margaret Atwood (7/2), a kenyai Ngugi Wa Thiong'o (4/1), a japán Murakami Haruki (5/1), Ko Un (8/1) és a kínai Yan Lianke (8/1) voltak. (Zárójelben a csütörtök déli oddsok.)

A Nobel Bizottság Twitter-oldalán még néhány perccel a csütörtöki bejelentés előtt is különböző felcsigázó információk jelentek meg. Néhány érdekes, irodalmi Nobel-díjjal kapcsolatos cikk mellett ilyen fényképeket is kitettek a ráhangolódás jegyében.

Aztán 12:58-kor, azaz két perccel a hivatalos időpont előtt szinte teljesen elcsendesedett az előtér, már csak páran pusmogtak, csattogtak a vakuk.