Kazuo Ishiguro kapja az irodalmi Nobel-díjat 2017-ben

2017.10.05. 13:03

A brit Kazuo Ishiguro kapja 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Akadémia titkára csütörtökön. A Nobel-díjakat a bejelentések után, szokás szerint Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át. 

A 64 éves Kazuo Ishiguro nevét, mint a 2017-es irodalmi Nobel-díjat kapó szerzőjét Sara Danius, a Svéd Akadémia titkára jelentette be csütörtökön. Szokás szerint fotósok, operatőrök és újságírók tucatja várta a Daniust az akadémia épületében, ahol alig hagytak neki néhány négyzetmétert az ajtó előtt, ahová kiállva, rövid magyarázat után bejelentette Kazuo Ishiguro nevét. Az irodalmi Nobel-díjakat 1901 óta adják át, eddig 113 szerzőt díjaztak, Kazuo Ishiguro a 114. a sorban.

Ishiguro - az akadémia magyarázata alapján - azért kapja a Nobel-díjat, mert nagy érzelmi erővel rendelkező regényeiben

feltárta a világgal való kapcsolatunk sokszor megtévesztő érzése alatt meghúzódó óriási mélységeket.

Sara Danius a bejelentést követő rövid interjúban azt mondta, Ishiguro

olyan, mintha Jane Austent ötvöznénk Franz Kafkával, hozzáadva egy csipetnyi Marcel Proustot.

Danius azt is mondta,

szerintem Ishiguro minden könyve gyönyörű. Az egyik kedvencem Az eltemetett óriás, de nagyon szeretem a Napok romjai-t is. 

Kazuo Ishiguro 2010-benForrás: Getty Images/Matt Carr

Arra a kérdésre, hogy szerinte hogy fogadja majd a világ a Svéd Akadémia döntését, egyszerűen annyit mondott,

remélem, boldoggá teszi a világot,

hiszen egy csodálatos íróról van szó - mondta Danius. 

Kazuo Ishiguro Japánban született 1954-ben, és ötéves volt, mikor családja Angliába költözött. A középiskola után járt Észak-Amerikában és Kanadában is, miközben újságíróskodott, és különböző demókkal próbálkozott zenei kiadóknál. Felsőfokú tanulmányait a Canterburyben lévő Kent Egyetemen végezte, ahol angol irodalmat, filozófiát, majd mester képzésben kreatív írást tanult.

Már az egyetem alatt írt,

de a zenétől sem távolodott el, több számot és dalszöveget is írt Stacey Kent jazzénekesnek. Első regénye 1982-ben jelent meg, ez volt a nagyon sikeres A dombok halvány képe, amiért mindjárt meg is kapta még abban az évben a Winifred Holtby emlékdíjat. A '80-as években sorra jöttek (néhány évenként) a további regények: A lebegő világ művésze (1986); a Napok romjai (1989), amiből 4 évvel később készült el a 8 Oscar-díjra jelölt amerikai film is; a The Unconsoled (1995), az Árva korunkban (2000); a Ne engedj el... (2005); és a legutóbbi, Az eltemetett óriás (2015).

Mit érnek a latolgatások?

Érdekesség, hogy Ishiguro neve csütörtökön nem szerepelt a Ladbrokes fogadóiroda listájának első harminc esélyese között. A legjobb öt csütörtökön a kanadai Margaret Atwood (7/2), a kenyai Ngugi Wa Thiong'o (4/1), a japán Murakami Haruki (5/1), Ko Un (8/1) és a kínai Yan Lianke (8/1) voltak. (Zárójelben a csütörtök déli oddsok.)

A Nobel Bizottság Twitter-oldalán még néhány perccel a csütörtöki bejelentés előtt is különböző felcsigázó információk jelentek meg. Néhány érdekes, irodalmi Nobel-díjjal kapcsolatos cikk mellett ilyen fényképeket is kitettek a ráhangolódás jegyében. 

Aztán 12:58-kor, azaz két perccel a hivatalos időpont előtt szinte teljesen elcsendesedett az előtér, már csak páran pusmogtak, csattogtak a vakuk.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK