A Kossuth-díjas író, műfordító, költő, Szabó Magda éppen száz éve, 1917. október 5-én született Debrecenben. Családjában többen is próbálkoztak előtte írással, de igazán nagy, országos sikert csak  ő tudott elérni. Sikere a határokon is átívelt, mivel Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított magyar szerző. Születésének 100. évfordulójára egyik, Magyarországon nagyon kedvelt munkáját, az Abigél című regényének filmes feldolgozását választottuk. Nézze meg, mire emlékszik a nagyszerű minisorozatból!

Szabó Magda mindig megmaradt debreceninek, ahol a középiskolát, majd az egyetemet is végezte. Előbbinek emlékeit gyúrta bele az Abigél-be. Az egyetem után tanított a debreceni Református Leányiskolában, majd Hódmezővásárhelyen, végül

egy véletlen találkozás miatt Pesten,

a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársaként vállalt munkát. Az Újhold-kör tagjaként költőnek indult, 1949-ben oda is ítéltek neki egy Baumgarten-díjat, amit még aznap visszavontak tőle. Ekkor bocsátották el állásából, és 1958-ig nem publikálhatott. A hallgatás után viszonterős prózával tért vissza.

Elég az 1958-as A Freskó-ra vagy az egy évvel későbbi Az őz-re gondolniAz 1969-es Katalin utcá-ból megtudhatjuk, miként rombolta szét a háború a gyerekkor világát. Életműve önéletrajzi vonulatához tartozik még az Ókút (1970) és egyik legnépszerűbb alkotása, az 1977-es Régimódi történet. Az írónő nyolcvanöt évesen, Für Elise című önéletrajzi regényével fiatalkora történéseibe engedett betekintést. A tervezett folytatást azonban már nem tudta megírni. A Magyar Televízió A nagy könyv című műsorában négy könyve is bekerült a száz legnépszerűbb alkotás közé, az Abigél a hármas döntőbe is bejutott. A közel negyven nyelvre lefordított Az ajtó-ból Szabó István rendezésében 2011-ben készült film.