Vágólapra másolva!
Ha lenne csillár a Müpában, ott is lógtak volna hallgatók, annyira felcsigázta a közönséget a ritka esemény. A világ egyik leghíresebb karmestere, Zubin Mehta vezényelte a világ egyik leghíresebb zenekarát, a Bécsi Filharmonikusokat múlt héten a Müpában. A végeredmény azonban felemásra sikeredett.
Vágólapra másolva!

Már a műsorválasztás is meglehetősen „eklektikusra” sikeredett, ahogy az egyik néző fogalmazta meg találóan. Ez pedig rányomta a bélyegét majdnem az egész előadásra. A koncertet - valószínűleg a magyar közönség kedvéért – Erkel Ferenc Ünnepi nyitány-a nyitotta.

Zubin Mehta vezényel Forrás: Müpa

Még a műsorfüzet is azt írta, hogy a zenekar valószínűleg sosem játszotta korábban ezt a nem túl ismert, meglehetősen patetikus művet. Most se kellett volna. Egyrészt érződött, hogy

a zenekartól teljesen idegen ez a zenei stílus,

másrészt súlyával teljesen agyonnyomta a rákövetkező Haydn-művet. Holott a B-dúr sinfonia concertante remek darab, és a szólisták is kitettek magukért, de részben az előző Erkel-nyitány utóhatása, részben az idős karmester kicsit enervált vezénylése miatt nem csillogott úgy, ahogy az elvárható lett volna.

Még vár a Bartók Bála Nemzeti Hangversenyterem közönsége Forrás: Müpa

Szünet után – éles váltással – következett az est fénypontjának szánt Bartók-Concerto. Itt megint megmutatkozott, hogy egyénileg mennyire fantasztikus muzsikusok a zenekar tagjai, de az összhatás megint elmaradt a várttól. Egy megszelídített Concertó-t hallhattunk,

amolyan bécsi habos kávé módra feltálalva,

nem egy elementáris és helyenként brutális zenét, amilyent a mű legkiválóbb tolmácsolásaiban (Fischer Iván, Reiner Frigyes vagy a külföldiek közül mondjuk, Pierre Boulez) élvezhetünk. Az est utolsó darabja – Strauss Kék Duna-keringő-je – és a ráadásként adott polka megmutatta milyen is az, amikor a zenekar „hazai terepen” játszik. Ezeket a műveket nyilván karmester nélkül és álmukban is kiválóan elő tudják adni, így a végén némi ízelítőt kaphattunk egy fergeteges bécsi újévi koncert hangulatából.

A Bécsi Filharmonikusok Forrás: Müpa

Összegezve tehát azt mondhatom, hogy soha rosszabb koncertet ne halljak, de a remélt csoda ezúttal elmaradt.