Modern- és néptáncok keverednek a Kalászi Kortárs Tánctalálkozón

Vágólapra másolva!
A modern mozgásforma és az autentikus néptánc is főszerepet kap október 27-29. között a XIV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozón, amelyen Góbi Rita Reptében című alkotását, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila Test-vér című darabját, valamint a Duna Táncműhely két produkcióját is megnézhetik az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

A Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt koreográfus által megálmodott és megalkotott tánctalálkozó idén 15 éves, ám mivel 2003-ban elmaradt, ezért 14. alkalommal rendezik meg. A tánctalálkozó idén nyit a régió felé is, ami azt jelenti, hogy az előadásoknak nemcsak a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház (Kalászi Faluház) ad otthont, hanem Dunabogdányban is bemutatkoznak – tájékozatták a szervezők az MTI-t.

A Duna Táncműhely az Álom, álom, kitalálom című meseprodukciót és az Otthon című darabját hozza el a fesztiválra. Az első művet Juhász Zsolt, az utóbbit Györfi Csaba rendezte és koreografálta. A programban szerepel továbbá kortárs néptánc gála a Lenvirág, valamint a Cassandra Táncegyüttessel, a Timothy and the Things-el és a Magyar Állami Népi Együttes szólistáival.

Góbi Rita a Reptében című koreográfiával, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila a Test-vér című darabjukkal érkeznek a találkozóra. Mándy Ildikó kontaktánc-workshopot tart és Frenk képviseletében a fesztiválon helyet kap a könnyűzene is. A rendezvény kísérőprogramjaként a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó elmúlt 15 évét bemutató fotókiállítást nézhetnek meg az érdeklődők.

"A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó gondolata egy küldetéstudat részeként alakult ki bennem. Szent elhatározásom volt, hogy a paraszti kultúra hagyományos táncaiból készült kortárs-modern produkciókkal ismertessük meg a budakalászi közönséget. A találkozón olyan alkotóknak próbálok lehetőséget biztosítani, akik bátran használják a bartóki gondolkodásmód mentén ezt a csodálatos matériát és felismerik a bennük rejlő művészi lehetőséget" – írta Juhász Zsolt.

A Kós Károly Művelődési Ház a Duna Táncműhely indulása óta rendszeres befogadója a kísérleti előadásoknak, az évek során pedig egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy más kortárs darabokat is láthasson itt a közönség.

A fesztivál ars poeticája, hogy jelentős hagyományra visszatekintő, "tradicionális" mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadások mutatkozzanak meg.

Eddigi története során számos alkotó lépett fel és mutatta be, hogy milyen jól megfér egymás mellett a hagyomány és a modernitás.

Juhász Zsolt szerint a fesztivál izgalmas pillanatai közé tartoznak azok az előadások, amelyekben együtt lépnek fel különböző táncműfajok képviselői. "Nem titkolom azt az igényem, hogy kimozdítsam saját közegükből táncművészeinket és egy közös előadás révén szélesítsem a táncról alkotott képüket. Egy-egy ilyen alkalom nagyon inspiráló tud lenni a nyitott szemléletű táncművészeknek, és remélem hasonló hatást ér el a közönségnél is".