500 dollárért vette, most 300 ezerért adja el Bob Dylan gitárját

Bob Dylan
Martin gitár
Vágólapra másolva!
Elárverezik Bob Dylan a hetvenes években sokat használt gitárját. A kikiálltási ár 300 ezer dollár, azaz nagyjából 80 millió forint.
Vágólapra másolva!

Bob Dylan a '70-es években játszott azon a gitáron, amit novemberben bocsát árverésre egy texasi aukciósház, a Heritage Auctions. Az 1963-ban gyártott D-28-as Martin gitár kikiáltási ára 300.000 dollár, azaz majdnem 80 millió forint lesz. A gitár jelenleg azé a Larry Graggé, aki a '70-es években szerelgette Dylan gitárjait. Gragg 1977-ben vette meg Dylantől a Martint

500 dollárért,

és azt állítja, hogy az elmúlt 40 évben, tehát amiót nála van, senki nem játszott a gitáron. Ráadásul állítólag szabályozott párájú és hőmérsékletű helyen, húrok nélkül tárolta.

Bob Dylan és a D-28-as Martin gitár Forrás: Heritage Auctions

1971-ben ezen a Martinon játszott Dylan a híres New York-i koncerten, amelyen együtt léptek fel George Harrisonnal, Eric Claptonnal, Leon Russellel és Ringo Starr-ral, és a bevétellel az akkor függetlenné vált Banglades nyomorban élő népét támogatták.

A gitár mellé jár még egy kézzel írott levél is, amit Dylan akkori ezermestere írt, bizonyítva benne a gitár származását, tehát hogy Gragg valóban Dylantől vette 1977 áprilisában. De ott van egy nyugta is az adásvételről.