Várdai István sikere Londonban

Várdai István Csellóművész
Várdai István csellóművész
Vágólapra másolva!
Ma már a nemzetközi zenei élet egyik meghatározó alakjaként tartják számon a magyar csellistát, Várdai Istvánt, aki október 25-én a Londoni Filharmonikusok szólistájaként lépett fel egy hangversenyen.
Vágólapra másolva!

A magyar csellista, Várdai István a Londoni Filharmonikusok szólistájaként lépett fel az október 25-én megrendezett hangversenyen, a londoni Royal Festival Hallban. A ma már nemzetközi zenei élet egyik kiemelkedő alakjaként számon tartott Várdai István szereplése mellett volt még egy fontos dolog is a koncerten. Az egykori kiváló angol csellista, Jacqueline du Pré egykori csellója hosszú idő után,

a koncerten térhetett vissza eredeti hazájába.

A Stradivari cselló egykori tulajdonosa Jacqueline du Pré volt, aki fiatalon, 1987-ben halt meg sclerosis multiplexben. Várdainak a hangszert a közelmúltban vásárolta meg amerikai tulajdonosától egy német mecénás.

Várdai István csellóművész Fotó: Polyak Attila - Origo

A csütörtök esti koncerten, amelyre Theresa May miniszterelnök is ellátogatott, Várdai Sosztakovics 1. csellóverseny-ét játszotta el Alberto Orozco-Estrada vezényletével. Az idén Prima Primissima-díjra jelölt Várdai jövőre lép fel újra a londoni közönség előtt: májusban tart szonátaestet a Wigmore Hallban.

Várdai Istvánnal tavaly beszélgettünk, az interjút itt olvashatja:

A csellóművész, akit nem a sikerek, hanem a gyakorlás éltet

A legrangosabb csellóversenyeket nyerte meg Várdai István, akinek ugyan zongoristák a szülei, ő mégis egy másik hangszert választott. Ráadásul nem elsősorban a sikerek, hanem a gyakorlás élteti. Szülei zongoristák, ön mégis csellót választotta. Fel sem merült, hogy szülei az ő hangszerük felé tereljék?