36 évet vártak, hogy újra anyanyelvükön olvashassák Kunderát

Milan Kundera (born in 1929), CZECH WRITER FRENCH MAN OF LETTERS PORTRAIT HORIZONTAL
Milan Kundera (born in 1929), Czech writer (deprived of his nationality in 1979) living in France, on April 11, 1979.
Vágólapra másolva!
Csehországban is kiadták Milan Kundera A nevetés és felejtés könyve című művét. Az író 1975 óta Franciaországban él, és ez az egyike a még cseh nyelven írt regényeinek.
Vágólapra másolva!

36 évet kellett várniuk a cseheknek, hogy újra megjelenhessen anyanyelvükön írójuk, Milan Kundera A nevetés és felejtés könyve című regénye. A könyv először 1979-ben Párizsban jelent meg franciául, az egyetlen eredeti cseh nyelvű kiadás pedig 1981-ből való, és a torontói Sixty-Eight Publishers kiadó nevéhez fűződik, és

manapság könyvritkaságnak számít.

Ezt a kiadót egyébként Josef Skvorecky cseh író alapította és működtette, aki az 1968-as prágai tavasz elfojtása után külföldre menekült.

Milan Kundera 1979-ben Forrás: Roger-Viollet/© Jean-Pierre Couderc

A nevetés és felejtés könyve nyugati megjelentetése után a kommunista rendszer Milan

Kunderát megfosztotta csehszlovák állampolgárságától.

A regényt most, 36 évvel később a brünni Atlantis kiadó jelentette meg. A kiadó az 1989-es rendszerváltás után megegyezett Milan Kunderával: folyamatosan kiadják a régebbi, még csehül írt műveit.

Milan Kundera 88 éves, 1975-ben emigrált, azóta Párizsban él, és leginkább franciául ír. Ezeknek a könyveinek a cseh fordítását eddig nem engedélyezte. Azt mondta, hogy

a cseh változatokat saját maga szeretné elkészíteni,

bár ebben már a prágai sajtó sem bízik. Kundera az A nevetés és felejtés könyve című regénye után az 1982-es A lét elviselhetetlen könnyűsége és az 1990-es Halhatatlanság jelentek még meg csehül. Majd jött az első franciául írt regény, a Lassúság.

Kundera a rendszerváltás után sem látogatott el huzamosabb időre Csehországba, és a cseh, illetve csehországi témákkal kapcsolatban is csak nagyon ritkán nyilatkozik. A ritka kivételt csak szülővárosával, Brünnel (Brno) összefüggő témák jelentik.