156 milliót ért a képregény borítója

2017.11.20. 11:08

Körülbelül 156 millió forintot ért egy gyűjtőnek Hergé rajza. A képen a világhírű képregénysorozat főhősét, Tintin és kutyáját látható. A belga képregényíró rajzaiért a korábbi árveréseken is nagyon sokat fizettek a gyűjtők. 

Ötszázötezer euróért (156 millió forintért) kelt el Hergé Tintint és kutyáját, Milut ábrázoló rajza az Artcurial aukciósház szombati árverésén Párizsban. Az aukción Hergé belga képregényíró rajzait, litográfiáit, ritka albumait kínálták a gyűjtőknek. A legdrágább darab ez, a félmillió eurós volt, amit Hergé a Petit Vingtieme című belga hetilap 1939. szeptember 19-i számának borítójára készített vízfestékkel és tussal. A képen a világhírű képregénysorozat főhőse, Tintin és kutyája látható

egy komornyik kíséretében, a képzeletbeli Szildávia királyi palotájában. A félmilliós árverésről az aukciósház a Twitteren is beszámolt.

A rajz az Ottokár jogara című Tintin-történet része, amely 1938 és 1939 augusztusa között jelent meg a Le Vingtieme belga lap heti gyermekmellékletében. A Petit Vingtieme borítói a Tintin kalandjai legkeresettebb rajzai közé tartoznak, ebben a hetilapban indult a képregénysorozat, itt alakult ki a belga rajzoló jellegzetes stílusa.

Tintin és MiluForrás: thecartoonpictures.com

A szombati párizsi árverésen egy gyűjtő 381 ezer eurót fizetett egy másik Tintin-történet, A titokzatos csillag első két képsoráért, amely 1941-ben jelent meg a szintén belga Soir című újságban.
Nem ez az első alkalom, hogy ilyen sokat fizetnek egy Hergé-rajzért.Az áprilisi Artcurial-árverésen 753 ezer euróért (226 millió forint) kelt el a Tintin Amerikában című képregény egy ritka illusztrációja. 2015-ben Hongkongban valaki több mint egymillió dollárért vett meg egy Tintint ábrázoló ritka, 1936-ban készült Hergé-rajzot. 2015 februárjában a Tintin kalandjai című képregénysorozat tizedik, A titokzatos csillag című füzetének eredeti címlapja 2,5 millió euróért (774 millió forintért) kelt el egy brüsszeli árverésen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK