Megvették Hitler kedvenc szobrászának férfiaktját

A bátor
Der wager
szobor
Arno Breker
Vágólapra másolva!
139 ezer eurós minimális leütési áron kínálták Hitler kedvenc szobrászának, Arno Brekernek egy bronz férfiaktját Németországban. A XX. század legvitatottabb német művészének majdnem 3 méteres szobrát egy magángyűjtő vette meg. 
Vágólapra másolva!

Adolf Hitler kedvenc szobrásza, Arno Breker egy bronz férfiaktját árverezték el 168 ezer euróért (52,3 millió forint) szombaton Németországban, az alsó-szászországi Ahldenben.

A 20. század egyik legvitatottabb német művészének

Der Wager (A bátor) című alkotása, egy pucér férfi életnagyságúnál nagyobb figurája egy észak-németországi magángyűjtő birtokába került.

Az 1960-as években készült, 236 centi magas szobrot 139 ezer eurós minimális leütési áron kínálták.
A neoklasszicista aktszobrot öt másik példánnyal együtt a művész egy 1939-es modellje nyomán öntötték bronzba a hatvanas években. Az aukciósház szerint az eredeti modell valószínűleg

Hitler és főépítésze, Albert Speer egy berlini épülettervéhez készült.

Több mint két méter magas A bátor című alkotás Forrás: Schloss Ahlden

Arno Breker Hitler kedvenc szobrásza, és emiatt nem hivatalosan az első számú állami szobrász volt az akkori Németországban. A katonai szolgálat alól természetesen felmentést kapott, és a vezetésben a görög felesége sem okozott különösebb a megütközést. Hitler óriási műtermet biztosított neki, ahol Breker állítólag több mint 40 segéddel dolgozhatott.