Eddig másolatnak tartották, de úgy néz ki, a Mester munkája

2017.12.12. 11:47

Valószínűleg maga Leonardo da Vinci festette Az utolsó vacsora című festményének Belgiumban, a tongerlói apátságban lévő másolatának egy részét.

Kris De Brabander, a Belgiumban lévő tongerlói apátság perjele jelentette be, hogy Az utolsó vacsora náluk lévő vásznas másolatán valószínűleg maga Leonardo is dolgozott. Korábban úgy gondolták, hogy kizárólag Leonardo tanítványai, leginkább a milánói Andrea Solari és Giampietrino munkája az eredeti freskó vászonra készült másolata. 

Leonardo Az utolsó vacsorá-jának vászonra készült másolata TongerlóbanForrás: Wkipedia

A legújabb kutatások részeredményei alapján viszont joggal sejthetik, hogy a mester is besegített a reprodukcióba. A szakértők arra alapozzák véleményüket, hogy nincsenek skiccek a festménynek azon a részén, ahol Krisztus és János apostol látható. Ebből következtettek arra, hogy Leonardo maga készítette azokat a részeket. 

A perjel egyébként azt mondta, hogy egyelőre nincs cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Az utolsó vacsora tongerlói másolata részben Leonardo saját munkája,

ehhez még a festmény műszeres, főleg infravörös vizsgálata szükséges.

A tongerlói apátság BelgiumbanForrás: Schutterstock

A további, tudományos vizsgálatokhoz valószínűleg adománygyűjtésre lesz szükség, és ki kell kérni a brüsszeli Királyi Művészettörténeti Intézet engedélyét is. Azt is elárulta, hogy a felfedezés egy holland egyetemi oktató, az Egyesült Államokban művészettörténetet tanító Jean-Pierre Isbouts kutatómunkájának gyümölcse.

Az 1494 és 1498 között keletkezett mű falra festett eredetije a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumát díszíti. A 15. század utolsó éveiben több másolat is készült a műről, a Tongerlóban lévő verzió a kicsiny, évente mindössze 2000 látogatót vonzó apátsági múzeum ékessége. A másolatot 1545-ben vásárolhatta egy tongerlói apát Normandiában, ahol korábban Georges d'Amboise bíboros, XII. Lajos minisztere díszítette vele a kastélyát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK