Rá kell kapcsolniuk a költőknek, ha díjat akarnak

Vágólapra másolva!
A hétvégén átadták a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) novella- vers- és meseíró pályázatának díjait. A májusban meghirdetett alkotói pályázatra körülbelül ezer pályamű érkezett.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. a magyar irodalmi élet felfrissítésének, a kortárs magyar irodalom élővé és olvasottá tételének, illetve az irodalmi tehetséggondozás céljából jött létre. Az intézmény pont ezen célok elérése miatt 2017 májusában

az egész magyar nyelvterületet átfogó novella-, vers-, mese- és regénypályázatot hirdetett.

Az esélyegyenlőség jegyében a pályázaton nem volt sem életkori, sem földrajzi megkötés, és nem írtak elő a tematikára vonatkozó kritériumokat sem. A regénypályázat kivételével az egyes kategóriákra szeptember elsejéig lehetett pályaművekkel jelentkezni. A novella, vers és mese kategóriában december 16-án adták át a díjakat.

A beérkezett pályaműveket társadalmi zsűri bírálta el. Mivel a KMTG célkitűzése szerint az olvasóbarát irodalmat képviseli, éppen ezért a művek elbírálását olyan irodalomszeretőkre bízta, akik nap mint nap oktatják, terjesztik és gondozzák az irodalmat. A társadalmi zsűrit egyébkén szintén pályázati úton választották ki a Magyarországon és a Kárpát-medence területén dolgozó tanárokból, könyvtárosokból, művelődésszervezőkből. Az ű munkájukat pedig kategóriánként egy-egy, a KMTG oktatóiból kijelölt szakmai zsűritag segítette.

A társadalmi zsűriknek nem volt könnyű dolga, mert a kategóriánként 1 750 000 forint összdíjazású pályázatra kiemelkedően magas számban érkeztek a pályamunkák. Idén a novella kategória volt a legnépszerűbb,

több mint 360 pályaművet küldtek be.

A novellapályázat nyertese Csapucha Rudolf lett Három idegen című írásával. Megosztott második helyezést ért el Ványai Fehér József Doktor Keserű széttépi Lenin-Lennont és Rozmann Viktor Pirani anzix című novelláikkal. A harmadik díjat Lisziné Nagy Andrea vehette át Öntudatlanul című írásáért.

A mese mindig is jelentős szerepet játszott a magyar kultúrában, a népmese és a műmese egyaránt a magyar irodalom elválaszthatatlan része. A KMTG kiemelten fontosnak tartja, hogy ezt a hagyományt továbbvigye és a műfaj folyamatosan újabb és újabb színvonalas alkotásokkal gyarapodjon. Ebben a kategóriában

több mint 170 pályamű érkezett.

A mesepályázat nyertese Dankó Csaba lett Locsifecsi Palkó és az ördög aranya című írásával. A második díjat Novák Gábor vehette át A szivárvány alatt című meséjéért, a harmadik Glázer Attila lett, Mindenki bogár, aki annak látszik című írásával. A kategóriában a zsűri döntése alapján Kónya László különdíjban részesült.

A társadalmi zsűrik szakmai szigorát jelzi, hogy bár a vers kategóriában is több mint 300 pályamű érkezett, a zsűri összesített értékelésének alapján

egyik alkotás sem érte el az első három helyezés odaítéléséhez szükséges minimális pontszámot.

Ezért a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. a pályázati kiírásnak megfelelően vers kategóriában idén nem osztotta ki a díjakat, ehelyett a tizenkét legmagasabb pontszámot elért pályázót különdíjban részesíti. A KMTG alkotói pályázata nem zárult le teljesen: 2018. május 3-ig várják a jeligés kéziratokat a regénypályázatra.