Még 2015-ben az amerikai Rendőrakadémia című filmből ismert melegbárt idéző viskót építettek az orosz elnök telkére, most azonban felmentették őket. A svéd rapduó a melegeket érintő szigorú törvények ellen akart ezzel tiltakozni.

Felmentette csütörtökön a délnyugat-finnországi Aland-szigetek bírósága a Far&Son nevű svéd rapduót, amelynek tagjai egy melegbárt jelképező viskót állítottak fel 2015-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök ottani telkén. A tákolmánnyal egyértelműen a szerintük homofób orosz törvények ellen akartak tiltakozni.

A bíróság elutasította az orosz fél részéről Frej Larssonnal és Simon Gardenforsszal szembeni vádakat, amelyek szerint „jogellenesen építkeztek” az orosz elnök nyaralójának területén. Frej és Simon 2015-ben a Rendőrakadémia című amerikai vígjátékban feltűnő Kék Osztriga nevű melegbárt megidézni kívánó faházat állított fel az orosz elnök államfő telkén. Ezután felvételeket készítettek alkotásukról, amelyeket a közösségi médiában megosztottak, beharangozva a bár megnyitását.

Az esetet az alandi orosz konzul jelentette a finn rendőrségnek. Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték. A 2013-ban elfogadott új – melegjogi aktivisták által melegellenesnek tartott – törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a nem hagyományos szexualitás kiskorúak előtti propagálása. A törvényt 2013-as életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek, mert szerintük alkalmas a homoszexuálisok elleni erőszakcselekményeket szítására alkalmas, és több homoszexuális öngyilkos lett miatta. A bírálók szerint különösen aggasztó a propaganda homályos definíciója, amely a melegek folyamatos üldözéséhez vezet.