Új múzeum épül Berlinben

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnevesebb tervezőirodájával, a svájci Herzog & de Meuronnal írtak alá szerződést a 20. Század Berlini Múzeumának felépítéséről.
Vágólapra másolva!

A hiánypótló intézmény régóta halogatott építése jövőre kezdődhet el a berlini szenátus szerint, a 200 millió eurós (62 milliárd forint) beruházás költségeit a szövetségi állam viseli.

A szenátus január közepén hagyta jóvá, hogy a Neue Nationalgalerie és a Berliner Philharmonie közti területen épüljön fel huszadik század művészetét 9200 négyzetméteren bemutató Berliner Museum des 20. Jahrhunderts. Az átadást 2023-ra tervezik.

Az új múzeum magját az a 150 alkotásból álló modern művészeti gyűjtemény képezi, amelyet Ulla és Heiner Pietzsch adományozott 2010-ben a német fővárosnak azzal a feltétellel, hogy Berlin tartósan kölcsönadja azt a Porosz Kulturális Javak Alapítványnak – a Berlinben és térségében lévő tartományi múzeumok működtetőjének –, amely a maga részéről ugyancsak tartós jelleggel közszemlére teszi a 120 millió euró becsült értékű kollekciót.

A Pietzsch-gyűjteménynek otthont adó múzeumnak az eredeti tervek szerint 2021-ben kellene megnyílnia, és Heiner Pietzsch nagyvállalkozó az utóbbi időben már többször is sérelmezte, hogy a kollekció elhelyezésének ügye egy helyben topog. A porosz kulturális alapítvány ezekre reagálva közölte a hétvégén, hogy a napokban aláírta a szerződést az építészirodával.

Berlinnek nincs olyan múzeuma, amelyet a 20. század művészetének szenteltek volna. A műgyűjtő házaspár szerint kollekciójuk betöltheti az űrt, amely a nácizmus idején keletkezett.