Bojtár Endre főként az irodalmi mű jelentésének és értékének kérdésével és az irodalomtörténet elméleti és módszertani problémáival foglalkozott, megalapozta a magyarországi baltisztika-kutatást. A Széchenyi-díjas irodalomtörténész 78 évesen halt meg.

Meghalt Bojtár Endre Széchenyi- és József Attila-díjas irodalomtörténész, műfordító és kritikus, 78 éves volt. Bojtár Endre 1940-ben született Budapesten, 1963-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát, majd a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársaként először a kelet-európai irodalmak összehasonlító történtével, majd irodalomelmélettel foglalkozott. 1986-tól az intézet közép- és kelet-európai irodalmi osztályának vezetője volt. 1977 és 1980 között a József Attila Tudományegyetemen közép- és kelet-európai irodalomtörténetet adott elő. 1988-tól a 2000 című folyóirat szerkesztője volt. 

Bojtár Endre haláláról a Magvető Kiadó is megemlékezett.Forrás: MTI/Kovács Attila

Bojtár Endre főként az irodalmi mű jelentésének és értékének kérdésével és az irodalomtörténet elméleti és módszertani problémáival foglalkozott, megalapozta a magyarországi baltisztika-kutatást. Lengyel, litván és más közép- és kelet-európai alkotók műveiből válogatásokat állított össze, számos cseh, lengyel, litván, szerb, orosz, ukrán mű fordítója volt. 1976-ban az irodalomtudomány kandidátusa, 1999-ben az MTA doktora lett.

Munkásságának elismeréseként 2001-ben a litván köztársasági elnök Gediminas Érdemrenddel tüntette ki, 2006-ban József Attila-díjat kapott, 2010-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki  alapvető irodalomelméleti és baltisztikai munkásságáért.