Budapestre jönnek a progresszív rock királyai, a King Crimson

2018.02.21. 11:24

Európai turnéja során Budapesten is fellép a King Crimson. A progresszív rock legendás együttese június 29-én a Müpában ad koncertet.

Budapesti állomása is lesz a progresszív rock legendás együttese, a King Crimson európai turnéjának. Június 29-én lépnek fel a Müpában. Az Uncertain Times nevű turnén az alapító-gitáros Robert Fripp mellett három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart.

A King Crimson 1971-ben is fellépett a Hyde Parkban. Balról Mel Collins, Boz Burrell és Robert Fripp.Forrás: Getty Images/Michael Putland

A koncerten megidézik a King Crimson valamennyi korszakát. Ráadásul előadnak hat olyan korábbi számot is, amit korábban soha nem játszottak élőben. Ezek mellett pedig lesznek új, már három dobosra írt szerzemények is. 

Az európai turné június 13-án a lengyelországi Poznanban indul, és a november 16-i párizsi zárókoncertig összesen

negyven alkalommal lép színpadra az együttes.

A budapesti koncertre a jegyárusítás a Müpa+ hűségprogram arany és platina szintet elért tagjai számára február 22-én 10 órakor, a nagyközönség számára február 23-án, ugyancsak 10 órakor indul a Müpa ismert jegypénztáraiban, illetve a Müpa honlapján.

Bill Bruford, Adrian Belew, Robert Fripp és Tony Levin - a King Crimson 1981-benForrás: Getty Images/WireImage/Paul Natkin

A jövőre 50 éves brit együttes a progresszív rock műfajának megkerülhetetlen szereplője, olyan együtteseknek kövezte ki az utat, mint a Yes vagy épp az Emerson, Lake & Palmer. Bár leginkább a rock kategóriájába sorolják őket, zenéjükben fellelhetőek a jazz, a klasszikus zene, a kísérleti zene, a pszichedelikus rock, a new wave, a heavy metal, a gamelán és még a folk bizonyos elemei is. Annak ellenére, hogy a rádiók igen ritkán játszották dalaikat,

az együttes még azelőtt igazi kultklasszikussá vált,

hogy debütáló lemezük, az In the Court of the Crimson King napvilágot látott volna. Köszönhető mindez annak az 1969 nyarán adott koncertnek, amelyen a londoni Hyde parkban mintegy 650 ezer ember előtt a Rolling Stones előzenekaraként léphettek fel.

Még ugyanabban az évben megjelent az első albumuk, amelyet a szakirodalom a rockzene egyik legkiemelkedőbb bemutatkozó albumának tart, a The Who gitárosa, Pete Townshend pedig egyenesen „hátborzongató remekműnek” tartott.

Első, 1974-es feloszlásukig még hat lemezt készítettek (In the Wake of Poseidon; Lizard; Islands; Larks' Tongues in Aspic; Starless and Bible Black; Red), de a zenekar felállása közben gyakran változott. Amikor az alapító Robert Fripp 1974 végén bejelentette a feloszlást, hat évig valóban úgy tűnt, hogy örökre vége a Crimsonnak, ám Fripp belátta, hogy

bizonyos zenéket kizárólag a King Crimson tagjaként képes megalkotni.

A 80-as éveket leginkább az ő kísérleti hajlama határozta meg, a lemezeken megjelennek a gamelán, a folk és a drum and bass jellegzetes jegyei. Utolsó, tizenharmadik stúdióalbumuk 2003-ban jelent meg The Power of Believe címmel. Budapesten több alkalommal, több formációban is felléptek már. Először 1996-ban dupla trióként - Fripp, Belew, Levin, Bruford, Mastelotto és Gunn -, majd 2003-ban dupla duóként - Fripp, Belew, Mastelotto és Gunn - tértek vissza.

További tartalmak a rovatból