Egyedi hangzással nyújt egyedi élményt ez a lemez

2018.03.06. 13:34

A Modern Art Orchestra új lemezének számait egy kivételével mind Subicz Gábor szerezte. Az album májusi megjelenése óta már online is elérhető, és valami egészen újat alkottak vele. Stílusuk egyedülálló, a világon semelyik másik együttes hanganyagára nem hasonlít.

A Modern Art Orchestra legújabb lemeze még májusban jelent meg digitális formában, azóta Subicz Gábor szerzeményei a jazz big band előadásában már a nagyobb online zeneáruházban és streamingszolgáltatóknál is elérhető. A The Mind's Ear című lemez visszaröpíti a hallgatóját a 60-as évekbe,

funk, r'n'b, funk, bossa nova is került az egyórányi hanganyagra. A számokat egy kivételével mind Subicz Gábor szerezte.  

Subicz Gábor számára igazán különleges ez az albumForrás: Copyright: Marc Pannecke/Photographer: Marc Pannecke

A zeneszerző azt mondta az Origónak, hogy nagyon fontos állomás az életében ez az album, korábban nem volt olyan, hogy teljes egészében egyedül írt meg egy lemeznyi dalt, valamint nagyon nagy örömnek és megtiszteletésnek tartja, hogy a Modern Art Orchestra játssza a darabjait, aminek Subicz Gábor már 11 éve tagja. 

A The Mind's Ear-t hallgatni olyan, mint egy utazás, amelyben különböző korok zenei stílusai keverednek harmónikusan. Subicz Gábornak ezzel az utazás élménnyel alkotott valami újat, amire csak ráerősít az, hogy a zenekar stílusa egyedülálló, a világon semelyik másik együttes hanganyagára nem hasonlít. Subicz Gábor azt is mondta: „engem általában az olyan zenék érdekelnek hallgatóként és szerzőként is, ahol nem egyértelmű, hogy melyik skatulyába kerül az adott darab. Ezért kerülhet egymás mellé kortárs szabad improvizáció és döngölős monoton reggae, szívfacsaró zongoraszólók és izzadt funk csapatás, ahogy Kabos mondta a Hippolytban: »ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit«.”

A The Mind's Ear-en a számokon belül is észrevehető a változatosság, a meglepetés és az izgalom. „Nagyon egyszerű a recept: adott egy kreatív alkotó, aki a zenei tehetsége mellett felvértezi magát egy nagyon magas fokú szakmai tudással - másként fogalmazva megtanulja azt, hogy miként tudja a gondolatait más muzsikusok számára egyértelmű módon kommunikálni (nevezzük ezt szakmaiságnak).” - mondta Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestra művészeti vezetője.

Fekete-Kovács Kornél Liszt Ferenc-díjas művészForrás: MAO

„Ezután eljön közénk, és mi, a Modern Art Orchestra muzsikusai időnkből, tehetségünkből és tudásunkból megpróbáljuk őt segíteni abban, hogy az elképzelései a lehető legautentikusabb formában szólalhassanak meg. Javaslatainkkal, kreatív ötleteinkkel sok esetben magunk is részeseive válunk annak a csapatmunkának, amely eredményeként a mű a végleges formáját ölti magára.” - mondta Fekete-Kovács Kornél. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK