Zavarta, hogy a Barbie-babának nem ér össze a szemöldöke

2018.03.09. 15:12

Frida Kahlo egyik rokona támadja a néhai mexikói festőművészt ábrázoló új Barbie baba gyártóját, az amerikai Mattel céget, amely a nemzetközi nőnap alkalmából dobott piacra egy történelmi és kortárs hírességeket ábrázoló babakollekciót.

Frida Kahlo mexikói festőművész távoli rokona, Mara de Anda Romeo támadja a játékgyártó Mattelt, mert nem tetszik neki a rokonáról mintázott Barbie baba, amely nőnap alkalmából került piacra. Szerinte a cégnek egyébként nincs is joga használni a művész képmását. Pablo Sangri, a rokon jogi képviselője szerint ügyfele nem pénzt akar, hanem megvitatni a Mattellel a baba újratervezésének lehetőségeit. Amúgy a baba kritikusai szerint a játékon nem köszön vissza Frida Kahlo karakteres, majdnem összeérő szemöldöke és a ruhája sem adja vissza a művész által hordott tehuana népviselet kidolgozottságát. Vagyis sokkal inkább hasonlít egy hagyományos Barbie babára, mint a mexikói festőre.

A Barbie babákat gyakran érik bírálatok a valóságtól elrugaszkodott testkép és a fogyasztói kultúra népszerűsítése miatt. Mindezek fényében érdekes kettőséget hordoz a Kahlo-bábu, mivel a festőnőélete végéig kommunista volt és még Barbie felbukkanása előtt meghalt. A Mattel közleménye szerint a cég a Kahlóhoz kötődő jogokat birtokoló panamai Frida Kahlo Corp. vállalattal dolgozott együtt a játékfigura megtervezésénél. Nyilatkozatukban azt írták, „a Frida Kahlo vállalat tevékenyen részt vett a baba megtervezésének folyamatában, és a Mattelnek engedélye, valamint szerződése van arról, hogy jogot kapott a Frida Kahlót megörökítő baba elkészítésére”. A Frida Kahlo vállalat pedig állítása szerint több mint egy évtizeddel ezelőtt szerezte meg a jogokat a művész unokahúgától, Isolda Pinedo Kahlótól.

A Mattel több mint egy tucat történelmi és kortárs hírességet ábrázoló Barbie baba kollekcióját adta ki csütörtökön a nemzetközi nőnap alkalmából. Az új babák egyik csoportja inspiráló történelmi személyiségeket idéz fel, a másik sorozat elismert kortárs nőket. Az Inspiráló nők elnevezésű sorozatban szerepel még többek között Amelia Earhart is,

az első női pilóta, aki átrepülte az Atlanti-óceánt.

A hírességeket be is mutatják a babákhoz mellékelt információkban. A kortárs hősöknek szentelt babák között van a Wonder Woman-t rendező Patty Jenkinst és az idei téli olimpián aranyérmet szerzett amerikai snowbordozó Chloe Kimet ábrázoló figura is, de híres divattervezők, újságírók, színésznők és üzletasszonyok is szerepelnek a kollekcióban.

További tartalmak a rovatból