Tahi Tóth László özvegye a színész utolsó évéről beszélt

2018.03.23. 11:06

Tahi Tóth Lászlót március elején temették, és özvegye mostanra gyűjtött erőt ahhoz, hogy nyilatkozzon. Közös életük utolsó évéről mesélt részleteket. 

Tahi Tóth László özvegye, a zongoraművész Kárászy Szilvia a gyász első hetei után erőt gyűjtve már nyilatkozott a sajtónak. Tahi Tóth Lászlót tavaly év elején műtötték agydaganattal, nyáron rengeteget pihent, hogy ősszel visszatérhessen. Volt is néhány fellépése, de decemberben rosszabbodott az állapota, kiújult a daganat. A színész február végén halt meg.

Betegségét igyekeztek elhallgatni a nyilvánosság elől. Kárászy Szilvia azt mondta erről a Bestnek, hogy „legfőképpen Laci érdekében tettem ezt. Meg akartam neki adni az esélyt, hogy méltósággal teli életet élhessen, gyógyulhasson. Sajnos előre lehetett sejteni, hogy pár hónap múlva kiújul a betegség, és akkor már nem vállalkoztunk műtétre, nem volt értelme.”

Tahi Tóth László imádta az otthonát, ezért sem mentek vissza a kórházbaFotó: Mudra László - Origo

Mivel Tahi Tóth László amúgy is nagyon szeretett otthon lenni, egyértelmű volt a pár számára, hogy ha rosszabbra fordul is a színész állapota, nem mennek vissza a kórházba. „A férjem imádta az otthonát, a színházi előadások, premierek után soha nem maradt ott a kollégákkal, rohant mindig haza, ezért úgy gondoltam, ha eljön az idő, amikor már közel a vég, szeretném, ha otthon lenne, szeretnék a nap 24 órájában vele lenni, ápolni, szebbé tenni élete utolsó időszakát.” Az utolsó pillanatokról az özvegy azt mondta, „odamentem hozzá, lecsuktam a szemét, ráhajoltam a mellkasára, és bár azt éreztem, hogy még él, az már csak az én szívem dobbanása volt”. Egy korábbi beszélgetésüket felelevenítve pedig azt mondta: „soha nem felejtem el, amikor egyszer együtt jöttünk haza a kórházból, én tudtam, mi vár ránk, sírtam, ő pedig halkan megjegyezte: »Szilvikém, tudni kell szépen meghalni.« És az én férjem tudott szépen meghalni.”

Ezekért is szeretjük Tahi Tóth Lászlót

Több mint 50 éven át, egészen haláláig játszott a Vígszínház társulatánál. Viszont az ország nagyobbik része valószínűleg a tévéből, a filmvászonról és a szinkronból ismerhette és szerethette meg Tahi Tóth Lászlót. Összeválogattunk a színművész munkásságából néhány filmet, amelyekért mi szeretjük. Öccse, Tahi József pedig elárult nekünk néhány érdekességet is közös pályájukról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK