Filmen az egyik legnagyobb magyar filmcsillag titokzatos élete

2018.04.07. 15:23

Szerelem és pártállami titkosszolgálati ármány - egy már letűnt korszak embertelen machinációiról készült film kerül először képernyőre ma este a Duna televízióban.

Anna, az Erdélyből áttelepült színésznő az egyik legnagyobb sztárja a magyar filmeknek és a színházaknak az 1960-as évek közepén Magyarországon. A Nemzeti Színházban Melindát játssza, amikor egy fogadáson megismerkedik egy olimpiai bajnokkal, egy rendkívül vonzó férfival. A két ember között szerelem szövődik, ami nem tetszik a hatalomnak. Nem azért, mert az erkölcsöket óvják, hanem azért, mert más terveik vannak a sikeres, vonzó, idegen nyelvet beszélő Annával. „Hófehérkének” szemelték ki, vagyis a hazánkba érkező, baráti országok vezetőit szórakoztató hölgynek.

Az Annát játszó Szávai Viktória az A színésznő című filmbenForrás: Duna TV

Megindul az apparátus, az élet minden területén hálót sző, manipulál. Ám Anna nem könnyű préda, és szerelmével megerősítve kétséges a titkosszolgálati akció győzelme. Vitézy László új filmje kapcsán az alábbiakat mondta el: „Ez a film egyfelől fikció, másfelől kőkemény valóság. Nagyon régen szerettem volna már Bara Margitról filmet készíteni. Gyarmati Dezső, Bara Margit férje pedig jó barátom volt, akivel vasárnaponként jöttem össze, élete utolsó szakaszában. Politizáltunk, sokat beszélgettünk az életről, és nemegyszer feltettem neki a kérdést, hogy mi történt a feleségével... Ő ugye a színészi pályától „visszavonult”, és nekem szilárd meggyőződésemmé vált – és ebben halálbiztos vagyok –, hogy ennek nem az volt az oka, amivel akkoriban megvádolták. Azt, hogy valójában mi történt, sok más információból összegyúrva egy filmmé, nekem kellett kitalálni. Tehát ez a film egy fikció, ami az egyik lehetséges variációja a történteknek.”

A film egyik jelenete a két főszereplővel, Adorjáni Bálinttal és Szávai ViktóriávalForrás: Duna TV

A filmben Szávai Viktória játssza Annát, a színésznőt, Adorjáni Bálint Attilát, az olimpiai bajnokot, és mellettük szerepet kapott még Tóth Ildikó, Pindroch Csaba, Fesztbaum Béla, Bán János és Reviczky Gábor is a filmben.

A premier április 7-én, szombat este lesz a Duna televízión, 20 óra 35 perctől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK