Meghalt Cserje Zsuzsa

2018.04.09. 16:07

Meghalt Cserje Zsuzsa színésznő, színházi kritikus, dramaturg, rendező.

Cserje Zsuzsa 1968-ban kezdte színházi pályáját a Nemzeti Színház stúdiósaként. Ezt követően a Kecskeméti Katona József Színház színésznője lett. 1970-72-ig a Néphadsereg Művészegyüttes, majd az Irodalmi Színpad (később Radnóti Miklós Színház) előadóművésze volt - írja a közönség.hu.

A színházi világ számos területén kiemelkedőt alkotottForrás: Pesti Magyar Színház

Közben elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi kar magyar-népművelés szakát, majd a Színművészeti Főiskola színházelmélet tagozatán szerzett diplomát. Tíz éven át dolgozott színikritikusként a Színház című folyóiratnál. Ezt követően a Debreceni Csokonai Színház, majd a Népszínház dramaturgja volt.

1994 óta rendezett. Első bemutatója Willy Russell: Shirley Valentine című monodrámája volt Békéscsabán. Ez után a Merlin Színházban állította színre Nicolas Dorr Mamagájok című színművét. A Shirley Valentine-t 2009-ben megrendezte Vándor Évával a címszerepben, mely produkció már túl van a századik előadáson is. Színésznőként a Koronázás című előadásban is láthatta a közönség, mely előadás Vallai-díjban részesült. Cserje Zsuzsa lányai Szamosi Zsófia és Szandtner Anna színésznők.

Cserje Zsuzsa alapította meg a Terényi Színházi Napokat, amely öt éven át sikerrel került megrendezésre, később az Andocsi Művészeti Napokat, majd a „Négyszínvirág” elnevezésű gyermek-összművészeti fesztivált Dunabogdányban, valamint életrajzi könyvet írt Pécsi Sándorról.