Megsemmisült Georg Baselitz világhírű német képzőművész egy több tízezer eurót érő ellopott műve. A 80 éves festőnek összesen 16 műve tűnt el egy München melletti raktárból, ahol az alkotásait tárolta.

Megsemmisült Georg Baselitz világhírű német képzőművész egy több tízezer eurót érő ellopott műve. Egy németországi műkincslopási ügy egyik vádlottja, egy orgazda elismerte a bíróságon, hogy felaprította az Akt Elke című papírképet és a mű darabjait különböző szeméttárolókba szórta. A bírósági tudósításból nem derül ki, hogy a 26 éves férfi miért semmisítette meg a 45 ezer euró, 14 millió forint értékűre becsült művet. 

Georg Baselitznek összesen 16 műve tűnt el egy München melletti raktárbólForrás: AFP/Sebastian Kahnert

A 80 éves festőnek összesen 16 műve tűnt el egy München melletti raktárból, ahol az alkotásait tárolta. A lopást csak azután fedezték fel, hogy egy galériatulajdonos gyanút fogott, amikor egy Baselitz-művet ajánlottak neki megvételre. A műkereskedő értesítette a festőt, aki átvizsgálta a raktárt, és felfedezte a hiányt. Kiderült, hogy összesen 2,5 millió euró értékű műalkotásnak veszett nyoma, Baselitzen kívül más alkotók művei, köztük Tony Cragg egy szobra és Christa Dichgans egy festménye.

A lopást a szállítmányozó cég egy alkalmazottja hajtotta végre, aki bevallotta, hogy így akart pénzt szerezni kábítószerre. A szállítmányozó és műkereskedő apja leverkuseni házában 2017 tavaszán sokat megtaláltak az ellopott művek közül, több alkotást az orgazdák önként adtak vissza.