Történelmi léptékű adománnyal, Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye a New York-i The Salgo Trust for Education felajánlásának köszönhetően.

Óriási adományt kapott a Nemzeti Galéria. Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményét kapta meg a gyűjtemény a New York-i The Salgo Trust for Educationtől. A 20. század legismertebb magyar képzőművészének remekműve a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű egyedi műtárgyadományHa a szabadpiacra kerülne, több milliárd forintot érne - mondta Baán László, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a festmény csütörtöki budapesti sajtóbemutatóján. Azt is elmondta, hogy az alkotás komoly hiányt pótol, ugyanis Moholy-Nagy László (1895-1946) 1919-es emigrációja utáni életművéből egy festményt sem őriztek eddig Magyarországon.

Baán László, az MNG főigazgatója és ifj. Botár Olivér, az alkotást felajánló New York-i Salgo Trust for Education kurátora, a University of Manitoba művészettörténész professzora Moholy-Nagy László 1922-ben készült Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményének sajtóbemutatójánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ifj. Botár Olivér, a Salgo Trust for Education kurátora elmondta, hogy az alkotást olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institute, az alapítvány azonban

a Magyar Nemzeti Galériát tartotta a legmegfelelőbb kiállítási helyének.

Ennek oka egyrészt az volt, hogy Moholy-Nagy 1920 utáni korszakából egyetlen alkotást sem őriztek Magyarországon, másfelől ennek a munkának a rendkívüli művészettörténeti jelentősége indokolta a magyarországi adományozást - mondta a művészettörténész. Ifj. Botár Olivér elmondása szerint ugyanis a konstruktivista kép hátoldalán néhány éve felfedeztek egy lemeszelt dadaista alkotást, a Vasútkép szántófölddel és a 3-as számmal elnevezésű kompozíciót.

Moholy-Nagy László 1922-ben készült Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményeForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ez, valamint a képhez használt festék elemzése arra utal, hogy Moholy-Nagy 1921 végén készítette az Architektúra I-et, valószínűleg első konstruktivista festményeként. Ifj. Botár Olivér elmondta, hogy Moholy-Nagy László remekműve méltó helyre, az MNG avantgárd szekciójába kerül, Uitz Béla, Bortnyik Sándor és Tihanyi Lajos képei mellé.

A festményt péntektől tekinthetik meg a Nemzeti Galéria látogatói. Nicholas M. Salgo magyar származású amerikai üzletember – 1983 és 1986 között az Egyesült Államok magyarországi nagykövete – 1991-ben hozta létre a The Salgo Trust for Educationt azzal a céllal, hogy a 20. századi magyar képzőművészet értékeire a nemzetközi művészettörténet figyelmét is ráirányítsa. Moholy-Nagy László festményét 1988-ban vásárolta a Christie´s aukciósház árverésén.