A Nobel-alapítvány bizottsága szerdán élesen bírálta a Svéd Akadémiát, amely szerinte saját és még az általa odaítélt irodalmi Nobel-díj hírnevét is csorbítja azzal, hogy három tagja a múlt héten bejelentette, hogy bojkottálja a testület munkáját. Az ügy hátterében egy évek óta húzódó zaklatási ügy van. 

Komoly gondok vannak az irodalmi Nobel-díjakat odaítélő Svéd Királyi Akadémia háza táján, amiket már a Nobel-alapítvány sem néz jó szemmel. Az alapítvány szerdai bizottsági ülése után kiadott közleményében azt írta, hogy

súlyosan megrendült a Svéd Akadémiába vetett bizalom,

és olyan szükséges lépések megtételére szólította fel a testületet, amellyel ez a bizalom visszaállítható. Többek között ezek közé tartozik annak biztosítása, hogy az akadémia képes hitelt érdemlő módon ellátni a 2018-as irodalmi Nobel-díjjal kapcsolatos tennivalókat, továbbá az alapszabályoknak megfelelően orvosolja az érdekkülönbségekből fakadó konfliktusokat és a feltételezett bűncselekményekkel az illetékes hatóságokhoz fordul.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia épülete StockholmbanForrás: Getty Images/Dan Kitwood

A bajok ott kezdődtek, hogy a a Svéd Királyi Akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét, Jean-Claude Arnault

18 nő vádolta meg tavaly szexuális zaklatással és visszaéléssel.

Az akadémia novemberben egy ügyvédi irodát bízott meg a vádak kivizsgálásával, és a vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatala állítólag a hét végére várható. A zaklatási ügy legújabb fejleménye az volt, hogy a Svéd Akadémia három tagja múlt pénteken bejelentette, hogy többé nem vesz részt az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület munkájában. Így akarnak tiltakozni az akadémián belüli molesztálási botrány kezelési módja ellen. A testület egyik tagja korábban már elmondta, hogy a három tiltakozó író, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark lépését az indokolhatja, hogy sikertelen volt az az indítvány, amellyel ki akarták zárni a zaklatással vádolt Arnault feleségét, Frostersont az Akadémiáról. Mivel azonban a Svéd Akadémia tagsága életre szóló, a testületből hivatalosan nem lehet kilépni. Ezek után pedig XVI. Károly Gusztáv svéd király szerdán kiadott közleményében már úgy fogalmazott, hogy a közelmúlt eseményeinek fényében fontolóra veszi, hogy a tagok számára lehetővé tegyék a testületből való hivatalos távozást.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.