A Nobel-alapítvány bizottsága és XVI. Károly Gusztáv svéd király is aggodalmát fejezte ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia munkájának hitelessége miatt.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia állandó titkára, Sara Danius csütörtökön bejelentette, hogy távozik az akadémia éléről, miután a tagok háromórás tanácskozást tartottak Stockholmban. Az 56 éves Danius azt mondta, megrendült a 18 tagú testület bizalmát, de arra nem tért ki, hogy szavazással döntöttek-e a távozásáról.

Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Királyi Tudományos Akadémia állandó titkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Svéd Akadémia tagjaival folytatott megbeszélés után StockholmbanForrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Jonas Ekstromer

A Svéd Akadémia körüli botrány a múlt héten robbant ki, miután három tagja, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark bejelentette, nem vesz részt többé a testület munkájában, tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt. Az akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg tavaly szexuális zaklatással és visszaéléssel. A férfit ezen kívül azzal is vádolják, hogy kiszivárogtatta a Nobel-díj győzteseinek nevét. A három író azért döntött a testület munkájának bojkottálása mellett, mert az egyik ülésen nem kapta meg a kétharmados támogatást az az indítvány, hogy

zárják ki a zaklatással vádolt férfi feleségét, Frostensont. A nemek közti egyenlőséget tisztelő Svédországban igencsak felborzolta a kedélyeket, hogy a testület három férfi szereplője eltávolítaná a bizottság egyik női tagját a férje elleni vádak miatt. A Stockholmi Egyetem irodalomtörténészeként dolgozó Danius szerint az akadémia körüli botrány már most

erősen negatív hatással van az irodalmi Nobel-díjra.

A Nobel-alapítvány bizottsága szerdán élesen bírálta az akadémiát, amely szerinte saját és az általa odaítélt irodalmi Nobel-díj hírnevét is csorbítja jelenlegi botrányával. Közleményében az alapítvány azt írta, hogy a Svéd Akadémiába vetett bizalom súlyosan megrendült, és olyan lépések megtételére szólította fel a testületet, amellyel ez a bizalom visszaállítható.

XVI. Károly Gusztáv svéd király szerdán kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a tagok távozása súlyosan árt az akadémiának és minden érintettnek fel kell ismernie, hogy felelősséggel tartozik az intézményért és kötelessége közreműködni a konfliktusok megoldásában. Az uralkodó az akadémia védnöke és engedélyét kell kérnie, mielőtt bármely titkos szavazás eredménye nyilvánosságra kerülne.

Mivel a Svéd Akadémia tagsága életre szóló, a testületből hivatalosan nem lehet kilépni. A svéd uralkodó azonban közleményében arra is kitért, hogy az események fényében fontolóra veszi, hogy a tagok számára lehetővé tegyék a hivatalos távozást a testületből. A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.