A világ egyik legjelentősebb múzeumában lesz Munkácsy-kiállítás

2018.04.23. 14:00

Önálló kiállításon láthatók Munkácsy Mihály művei a világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban hétfőtől. 45 festmény a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) anyagából, további 20 pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtő, Pákh Imre kollekciójából került a múzeumba.

Munkácy Mihály művei a világ egyik legjelentősebb múzeumába, a szentpétervári Ermitázsba kerülnek egy önálló kiállítás keretében. Összesen 65 festményt szállítanak Szentpétervárra. Ezek közül 45-öt a Magyar Nemzeti Galéria ad kölcsön, további 20 alkotás pedig a legjelentősebb Munkácsy-gyűjtő, Pákh Imre gyűjteményéből jut el Szentpétervárra. Az Ermitázsban, az egykori

cári palota egyik legpompásabb dísztermében,

a Miklós-teremben bemutatkozó válogatás kiváló művekkel reprezentálja Munkácsy Mihály korai népi életképfestészetét, a párizsi szalonképek világát és tájképfestészetét is.

Munkácsy Mihály arcképeForrás: Wikimedia commons

Ebben az összeállításban olyan főművek szerepelnek, mint a Rőzsehordó nő, Liszt Ferenc portréja, a Poros út, a Siralomház vagy a Krisztus-trilógia képeinek 3 méteres kisebb méretű változatai. Pákh Imre gyűjteményéből az Ásító inas egészalakos változata, a korai realista periódusból való Dűlő szénásszekér vagy a szalonképek olyan remekművei a leginkább figyelemre méltóak, mint például a Készülődés a papa születésnapjára, illetve a Zeneszoba.

Munkácsy Mihály Ásító inas-aForrás: Wikimedia Commons

Munkácsy 1870-ben a párizsi Salon kiállításán aranyérmet nyert a Siralomház című képével, ez a siker hozta meg számára a nemzetközi elismertséget. 1872-től Párizsban élt, és kezdetben magyar témájú zsánerképeivel, később az úgynevezett szalonképeivel, portréival, majd bibliai kompozícióival szerzett hírnevet, és

vált Amerikában is keresett festővé.

A festő népszerűségét és rangját mutatja, hogy alkotásai olyan közgyűjtemények részét képezik, mint a párizsi Musée d'Orsay, a moszkvai Puskin Múzeum, a New York-i Metropolitan Museum of Art, a seattle-i Frye Art Museum, a Detroit Institute of Arts vagy a Philadelphia Museum of Art.

Munkácsy Mihály: Készülődés a papa születésnapjáraForrás: Wikimedia Commons

Munkácsy realista festészete sokban rokon a nagy orosz realisták, Ilja Repin és Vaszilij Perov művészetével. A korhely férj vagy a Rőzsehordó nőmélységes realizmusa vagy akár a szalonok felszínes világát ábrázoló képek pontossága éppoly ismert az orosz közönség előtt, mint Munkácsy drámai tájképeinek világa, melyekben hol az impresszionizmus, hol a szimbolizmus nyomai fedezhetők fel. 

A július 29-ig látogatható gyűjteményes Munkácsy-kiállítás kurátorai az Ermitázs oldaláról Mihail Anyikin, valamint Gergely Mariann és Plesznivy Edit a Magyar Nemzeti Galériától. A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének legszebb darabjai gyakran mutatkoznak be neves külföldi kiállítóhelyeken. A Munkácsy-kiállítással párhuzamosan a Buenos Aires-i Nemzeti Szépművészeti Múzeumban szintén július végéig látható a Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig - A budapesti Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye című kiállítás, ahol 60 művel találkozhat a dél-amerikai közönség.

további tartalmak a rovatból