Michelangelo korában elsősorban az egyházzal szoros együttműködésben alkotó művészeknek kellett elrejteniük ezt a tulajdonságukat, ugyanis olyan dolgokat állítottak az ilyen emberekről, hogy az ördöggel szövetkeztek. 

Michelangelo reneszánsz géniusz balkezes volt, bár fiatalkora óta jobb kézzel kellett festenie. Erre az eredményre jutott Davide Lazzeri, a Firenzei Egyetem kutatója, aki tanulmányát a Clinical Anatomy című szaklapban mutatta be. „Michelangelo Buonarroti jobb kézzel festett, de amikor erőt kellett kifejtenie, mint például a szobrászatban véséskor, a bal kezét használta- állítja Lazzeri.  

Michelangelo a korabeli előítéletek miatt próbálta meg eltitkolni, hogy balkezesForrás: The Metropolitan Museum of Art/Image © The Metropolitan Museum of Art/Trujillo

Nemrég derült ki, hogy Michelangelónak ízületi gyulladása volt, és a kutató ennek tudatában vizsgálta meg a művész alkotás közbeni nyomástechnikáját és azt az önkarikatúráját, amelyet nemrég találtak a Victoria Colonnáról készített festményén, ahol láthatóan a jobb kezével fest. Az elméletet alátámasztja Raffaello da Montelupo, Michelangelo asszisztensének életrajza, ami azt írja, hogy a reneszánsz zseni valójában balkezes volt,

a korabeli előítéletek miatt azonban ezt megpróbálta eltitkolni, és csak olyan munkák esetében használta bal kezét, amikor kalapálásra, vésésre és faragásra volt szükség. Akkoriban elsősorban az egyházzal szoros együttműködésben alkotó művészeknek kellett elrejteniük balkezességüket, ugyanis sok elítélőt mondtak a balkezesekre, például hogy az ördöggel állnak szövetségben. A szakértők szerint a balkezesség hátterében az agy szerveződésének egy sajátos formája áll.