Már a rádió műsorából is törölték a molesztáló karmester munkáit

Met Opera sacks legendary conductor Levine after abuse probe Horizontal
(FILES): (FILES) In this file photo taken on September 04, 2007, US conductor James Levine and the Boston Symphony Orchestra perform Hector Berlioz's "Damnation of Faust" during a rehearsal at the Salle Pleyel in Paris. New York's Metropolitan Opera on Monday, March 12, 2017 fired legendary conductor James Levine, for decades the face of its orchestra, after finding "credible evidence" that he sexually abused younger musicians. The leading US opera house had already suspended Levine in December after allegations first became public against him. Levine guided the Met's orchestra for 40 years as music director. The Met said it has "terminated its relationship" with Levine, who retired in 2016 amid failing health but until the scandal had remained a frequent presence as a conductor. / AFP PHOTO / DPA / Miguel MEDINA
Vágólapra másolva!
Levette műsoráról a szexuális zaklatással vádolt James Levine sztárkarmester felvételeit a New York-i Metropolitan Opera rádiója.
Vágólapra másolva!

A korábban szexuális zaklatással megvádolt, majd a New York-i Metropolitan Operából az igazolt vádak után kirúgott James Levine-t levették az opera rádiójának műsoráról. Levine 1976 és 2016 között volt a Met sztárkarmestere, fontos szerepet játszott az opera zenei és művészeti vezetésében. Aztán 2017 végén jöttek az első vádak elsősorban az egykor vele dolgozó művészek irányából. Levine természetesen azonnal tagadott, végül a nagy fordulat az volt, mikor az operaházban indított vizsgálat igazolta, hogy

Levine valóban szexuálisan zaklatott és bántalmazott fiatal művészeket.

Levine-t már az első vádak megjelenése másnapján felfüggesztették, majd a vizsgálat lezárulta után ki is rúgták a Metből. Állítólag az 1960-as évek óta voltak szexuális zaklatási ügyei.

James Levine tagadja a vádakat Forrás: AFP/Miguel Medina

A Met közleménye szerint a rádió egyelőre

nem játssza a karmester felvételeit,

holott ez a rádió repertoárjának jelentős részét tette ki. 1971-től több mint 2500 felvétel készült vele 2017 decemberéig, addig a napig, amikor először. A közleményben amúgy az áll, hogy egy későbbi, megfelelő időpontban esetleg visszatérhetnek előadásai a programba. A Met Opera fizetős szolgáltatásában ugyanakkor továbbra is hozzáférhető Levine több mint 175 felvétele, amelyek 1972 és 2017 között készültek. A vádakat tagadó Levine beperelte a Metropolitan Operaházat rágalmazásért és szerződésszegésért. A Met pedig tagadja a karmester vádjait.