Levette műsoráról a szexuális zaklatással vádolt James Levine sztárkarmester felvételeit a New York-i Metropolitan Opera rádiója.

A korábban szexuális zaklatással megvádolt, majd a New York-i Metropolitan Operából az igazolt vádak után kirúgott James Levine-t levették az opera rádiójának műsoráról. Levine 1976 és 2016 között volt a Met sztárkarmestere, fontos szerepet játszott az opera zenei és művészeti vezetésében. Aztán 2017 végén jöttek az első vádak elsősorban az egykor vele dolgozó művészek irányából. Levine természetesen azonnal tagadott, végül a nagy fordulat az volt, mikor az operaházban indított vizsgálat igazolta, hogy 

Levine valóban szexuálisan zaklatott és bántalmazott fiatal művészeket.

Levine-t már az első vádak megjelenése másnapján felfüggesztették, majd a vizsgálat lezárulta után ki is rúgták a Metből. Állítólag az 1960-as évek óta voltak szexuális zaklatási ügyei. 

James Levine tagadja a vádakatForrás: AFP/Miguel Medina

A Met közleménye szerint a rádió egyelőre

nem játssza a karmester felvételeit,

holott ez a rádió repertoárjának jelentős részét tette ki. 1971-től több mint 2500 felvétel készült vele 2017 decemberéig, addig a napig, amikor először. A közleményben amúgy az áll, hogy egy későbbi, megfelelő időpontban esetleg visszatérhetnek előadásai a programba. A Met Opera fizetős szolgáltatásában ugyanakkor továbbra is hozzáférhető Levine több mint 175 felvétele, amelyek 1972 és 2017 között készültek. A vádakat tagadó Levine beperelte a Metropolitan Operaházat rágalmazásért és szerződésszegésért. A Met pedig tagadja a karmester vádjait.