Különleges, interaktív kiállítás nyílt kamaszoknak

Láthatatlan jelenlét - művészet kamaszoknak
Vágólapra másolva!
Kortárs képzőművészeti kiállítás, amelyre tódulni fognak a tinédzserek? Az ilyen kérdést még válaszra sem nagyon méltatjuk, elintézzük egy lemondó, kétkedő szemöldökfelhúzással. Szerencsére nem így voltak ezzel április 26-án, a szentendrei Barcsay Múzeumban, ahol egy mintaprojekt keretében olyan kísérleti tárlat nyílt, amelyre még nem volt példa hazánkban.
Vágólapra másolva!
Láthatatlan jelenlét - művészet kamaszoknak Forrás: Origo

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében kifejezetten kamaszokat megszólító, kísérleti kiállítás nyílt Láthatatlan jelenlét - művészet kamaszoknak címmel. Az intézményt igazgató Gulyás Gábor maga is számos kortárs kísérleti projektet jegyez, ennek kiegészítése ez a múzeumpedagógiai szempontokat előtérbe helyező tárlat. Az intézmény célja,

a tinédzserek számára hitelesnek lenni és közben élményt adni, ifjakat gondolkodásra hívni és véleményre sarkallni, velük közös pontot találni,

őket bevonni és szemlélődésre bírni, belőlük érzelmeket kiváltani és közel hozni a távolit.

És ami a legfontosabb: jelenlétre bírni.

A tárlat kiindulópontja három kortárs alkotás, melyekhez a kurátorok fiatalokat is foglalkoztató felvetéseket kapcsoltak. A kérdések, asszociációk és fogalmak segítségével velük együtt fejtik meg a művekben használt kódokat és közösen keresik a művészek által felvetett kérdéseket.

Interaktív játék közben szétszedik és összerakják a műveket, cikk-cakkos művészettörténeti körútra mennek, extrém küldetéseket hajtanak végre.

Láthatatlan jelenlét - művészet kamaszoknak Forrás: Origo

A kiállításban szereplő alkotások elsősorban a Ferenczy Múzeum raktáraiból kerültek ki. Azokat múzeumpedagógia szempontok szerint dolgozták fel a kiállítás kurátorai: György Gabriella és Kassai Hajnal. A múzeum raktárából elővett három alkotás:

Tóth Eszter Kint a bárány, benn a farkas című, szék- videóinstallációja, Ásztai Csaba Ádám és Éva című olajfestménye, valamint Vincze Ottó Magyarázat című hanginstallációja.

A május 27-ig nyitva tartó kiállítás célja, hogy közelebb hozza a látogatókat a kortárs művészethez. Részletesebb információk a kiállításról itt.