Meghalt Tom Wolfe

Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc évesen meghalt Tom Wolfe amerikai író, újságíró, a Hiúságok máglyája és Az igazak: az első amerikai űrhajósok története című művek szerzője, az új újságírás stílusának egyik vezető alakja.
Vágólapra másolva!

Lynn Nesbit, az író ügynöke szerint fertőzés miatt egy New York-i kórházban halt meg hétfőn.

Az első jelentések 87 évben adták meg a szerző életkorát, mert a legtöbb irodalmi forrás 1931-et ismerte születési éveként, és először Lynn Nesbit is azt mondta, hogy Wolfe 87 évesen halt meg. Az ügynök később az író lányára, Alexandrára hivatkozva javította az életkort 88-ra.

A dpa szerint az író szívesen burkolta magát némi miszticizmusba, és hajlamos volt titkolózni valós életkorát illetően.

Tom Wolfe 1930. március 2-án született egy gazdag családban a virginiai Richmondban, a Washington és a Lee Egyetemen diplomázott és a Yale-en doktorált.

Mintegy tíz évig dolgozott újságíróként, egyebek között a The Washington Post és a New York Magazine riportere volt.

A magát Emilé Zola és a realizmus más nagymesterei tanítványának nevező Wolfe a maga útját járó személyiség volt, aki azt tartotta, hogy a nagy történetek elmesélésének egyedüli járható útja, ha az író kimegy az utcára és beszámol a történésekről. Első könyvében, az 1965-ben megjelent Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal című műben is újságírói munkásságának cikkeit gyűjtötte össze.

Első regényéből, az 1987-ben könyv formájában is megjelent Hiúságok máglyája szatírából Tom Hanks főszereplésével film készült 1990-ben.

Wolfe 2010-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért.